Dua gol Ings tambah masalah Watford

DANNY Ings (kiri) menjaringkan gol kedua Southampton menewaskan pemain pertahanan Watford, Craig Dawson (tengah) semasa perlawanan Liga Perdana Inggeris di Stadium Vicarage Road di Watford. • Foto AFP

PENGURUS Watford, Nigel Pearson memberi amaran kepada pasukannya mengenai bahaya penyingkiran jika mereka tidak berhenti “memberi hadiah” kepada pasukan setelah kekalahan 3-1 di tempat sendiri kepada Southampton semalam.

Danny Ings menghasilkan dua penyudah menarik untuk meneruskan memperkukuhkan kesnya untuk ‘Golden Boot’ Liga Perdana Inggeris ketika Saints secara realistik mengesahkan status mereka dalam liver teratas bola sepak Inggeris untuk musim seterusnya dengan mencapai 40 mata.

Hari yang buruk untuk Hornets bermula sebelum sepak mula ketika tiga pemain dikeluarkan dari skuad Pearson kerana melanggar protokol Covid-19.

Watford berkata Andre Gray, Nathaniel Chalobah dan Domingos Quina tidak disenaraikan untuk melindungi “kesihatan dan keselamatan semua pemain, kakitangan dan pegawai” setelah Gray mengadakan pesta ulang tahun pada hari sabtu dengan lebih daripada enam orang yang dibenarkan hadir.

Di atas padang, pasukan Pearson juga mengalami permulaan yang buruk kepada penyambungan semula Liga Perdana dengan hanya satu mata daripada tiga perlawanan pertama yang menyerbabkan mereka masih berada satu mata di atas zon penyingkiran.

“Kami berada di kedudukan kedua terbaik terlalu lama,” kata Pearson. “Anda tidak boleh melepaskasn gol seperti memberi hadiah kepada lawan, itu membuat pekerjaan menjadi lebih sukar.”

Watford merupakan satu-satunya pasukan musim ini yang dapat mengalahkan juara Liverpool dalam Liga Perdana dan juga mengalahkan Manchester United pada awal pemerintahan Pearson setelah mengambil alih jawatan pada bulan Disember.

Dengan pasukan tercorot Norwich, Newcastle dan rakan pasukan yang turut bergelut West Ham menanti dalam tiga daripada empat perlawanan akan datang pasukannya, Pearson tetap yakin Watford akan selamat sekiranya mereka mendapat menemui prestasi terbaik mereka.

“Kami tidak mencapai jenis persembahan yang kami tahu yang mampu kami lakukan,” tambahnya. “Kami memiliki baik permainan yang berada di dalam tangan kami sendiri, di mana kami dapat menjamin masa depan kami sendiri dalam Liga Perdana.”

Ings mungkin mewakili England bulan ini di Euro 2020 sekiranya wabak Covid-19 tidak menunda kejohanan itu selama satu tahun, tetapi dia telah meneruskan kerja apa yang beliau tinggalkan sebelum penghentian tiga bulan.

“Saya hanya mahu menjaringkan sebanyak mungkin gol,” kata Ings mengenai peluangnya untuk mengalahkan pemain seperti Vardy, Pierre-Emerick Aubameyang, Mohamed Salah dan Sadio Mane dalam memenangi anugerah Golden Boot.

Gol sendiri Jan Bednarek memberi harapan tuan rumah untuk bangkit.

Namun, Southampton mengembalikan kelebihan dua gol mereka dalam masa tiga minit ketika James Ward-Prowse melengkapkan sepakan percuma yang cemerlang ke sudut atas pintu gol Watford. – AFP