Kuching City Mall kini beroperasi

PATUHI SOP… Kakitangan Kuching City Mall mematuhi SOP yang ditetapkan seperti mengambil suhu dan merekod kedatangan.

KUCHING: Majlis Perbandaran Padawan (MPP) telah memutuskan untuk membenarkan Kuching City Mall beroperasi setiap hari dari 12.00 tengah hari hingga 6.00 petang.

Pengerusi MPP, Lo Khere Chiang berkata, setelah persetujuan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) untuk pembukaan semula Pasar Malam, pengendali telah mendekati majlis dan mengusulkan prosedur operasi standard (SOP) atau perancangan dan tata letak gerai mereka sesuai dengan SOP JPBNS.

“Disebabkan sekatan ruang untuk memenuhi tujuan penjarakan sosial yang mana kanopi harus berjarak 2.5 meter, tapak yang ada tidak dapat menampung atau membiarkan penjaja berniaga dengan kapasiti penuh.

“Ia adalah untuk membolehkan penjaja berdagang secara bergilir dan juga untuk memenuhi penjaja dari kawasan berdekatan yang dipengaruhi oleh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya pada sidang media selepas mesyuarat MPP, di MPP, di sini, kelmarin.

Sementara itu, Lo berkata, pemeriksaan tapak oleh Majlis pada 26 Jun lalu mendapati bahawa pengendali pasar malam mematuhi sepenuhnya SOP yang mana kanopi disusun pada jarak 2.5 meter, kawalan orang ramai dan lalu lintas oleh Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan pengurusan Cat’s Walk Enterprise.

“Selain itu, pemeriksaan suhu dan rekod kehadiran untuk kedua-dua penjaja dan pelanggan di pintu masuk melalui aplikasi Qmunity, Covid-Trace, MySejahtera atau rekod manual dan membuat tanda jarak 1 meter sebelum pintu masuk untuk beratur,” kata Lo.

Tambahnya, pihaknya menggesa pasar malam, pusat penjaja, pasar hujung minggu dan penjaja pasar tani lain di kawasan MPP untuk membentuk jawatankuasa sesama mereka dan membantu Majlis menguatkuasakan SOP.

“Dengan berbuat demikian, mereka dapat mencari nafkah dan pada masa yang sama menjadi warganegara yang bertanggungjawab dengan memutuskan penyebaran virus Covid-19 sementara kita juga memberi tumpuan dalam pemulihan ekonomi,” ujarnya.

Dalam masa sama, beliau menggalakkan orang ramai untuk mengunjungi pasar malam kerana penjaja ini memerlukan pertolongan orang ramai untuk pulih dari pandemik Covid-19.

Beliau turut meminta kerjasama orang ramai untu mengambil peranan mereka dalam memastikan keselamatan diberi perhatian seperti memakai penutup mulut dan hidung, memastikan penjarakan sosial dan menggunakan cecair pembersih tangan.

Oleh Cheryl Law