Bas hidrogen kembali beroperasi selepas penyelenggaraan

PENGERUSI SEDC Sarawak, Tan Sri Datuk Amar (Dr) Abdul Aziz Husain.

KUCHING: Penyambungan semula perkhidmatan hidrogen Bandaraya Kuching hanya akan diumumkan setelah semua bas yang menggunakan bahan api hidrogen telah menjalani kerja penyelenggaraan berjadual sepenuhnya oleh juruteknik dari pengeluar yang berpangkalan di China, Foshan Feichi Automobile Co., Ltd.

Pengerusi Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC Sarawak), Tan Sri Datuk Amar (Dr) Abdul Aziz Haji Husain dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan menyatakan bahawa perkhidmatan bas hidrogen negara itu ditangguhkan buat sementara waktu mulai 18 Mac lalu kerana mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara kerana kesan pandemik Covid-19 di seluruh dunia.

“Pada masa ini, bas hidrogen masih belum beroperasi sehingga juruteknik dari pengeluar bas, Foshan Feichi Automobile Manufacture Co., Ltd (Feichi) di China, dapat melakukan kerja penyelenggaraan berjadual yang diperlukan dan pada masa sama mereka (bas) masih dibawah jaminan,” kata Tan Sri Abdul Aziz.

Menurutnya, juruteknik yang dijadualkan tiba di Kuching pada Mac tahun ini, masih tidak dapat memasuki Sarawak kerana sekatan perjalanan yang ada sejak permulaan PKP yang merupakan sebahagian daripada langkah berjaga-jaga untuk membendung penyebaran Covid-19.

Selain menyediakan perkhidmatan sokongan jaminan, pengilang bas juga dijadualkan untuk menyelesaikan jadual latihan untuk juruteknik tempatan di Kuching sebagai sebahagian daripada kewajiban berterusan mereka kepada SEDC dan sebagai sebahagian daripada perjanjian sokongan teknikal.

Malangnya, rancangan itu juga ditangguhkan kerana sekatan perjalanan yang berkaitan dengan Covid-19.

“Kebolehpercayaan dan keselamatan penumpang kami menjadi keutamaan dan dengan itu perkhidmatan bas hanya akan beroperasi semula apabila setiap kenderaan terbukti dapat dikendalikan sepenuhnya,” kata Tan Sri Abdul Aziz setelah disambung semula, orang awam dapat terus mengguna perkhidmatan bas yang menggunakan bahan api hidrogen secara percuma.

“Kami gembira dapat mengetahui bahawa masyarakat umum menantikan penyambungan semula perkhidmatan bas yang menggunakan bahan api hidrogen dan mereka masih boleh menggunakan perkhidmatan tersebut secara percuma,” tambahnya mengenai perkhidmatan bas yang dilancarkan secara rasmi oleh Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg pada 21 Januari lalu.

Perkhidmatan bas mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penduduk bandar dan pelancong asing yang dapat melalui kawasan utama di bandar Kuching dan juga ke Pantai Damai, Santubong pada hujung minggu.

“Yakinlah bahawa kami akan menyambung semula perkhidmatan kami sehingga penduduk tempatan dan pelancong akan dapat menikmati pengangkutan awam yang mesra alam dan selesa ini sekali lagi,” kata Tan Sri Abdul Aziz mengenai penyambungan semula perkhidmatan bas hidrogen yang mana pengilang mengumpulkan data mengenai prestasi ketiga-tiga bas dalam setiap perjalanan yang diambil di Kuching sejak bas tiba di sini. Data, yang merangkumi maklumat mengenai penggunaan hidrogen, voltan dan perimeter semasa serta kebiasaan pemandu, dipantau dan dicerminkan dalam pangkalan data pengeluar di China