Brentford ketepikan Swansea

THOMAS Frank menegaskan Brentford membuktikan bahawa mereka bukan penipu dengan menempah tempat di final play-off Liga Kejuaraan Inggeris dengan kemenangan 3-1 yang mengagumkan menentang Swansea semalam.

Pasukan Frank ketinggalan 1-0 selepas aksi separuh akhir pertama Ahad lepas, tetapi mereka membalas balik untuk menandakan perlawanan terakhir di stadium Griffin Park mereka dengan kemenangan agregat 3-2.

Ollie Watkins membatalkan kelebihan Swansea pada minit pembukaan dan Emiliano Marcondes menggandakan kelebihan Brentford yang bergaya sebelum rehat.

Bryan Mbeumo menjaringkan gol ketiga mereka selepas separuh masa dan percubaan Rhian Brewster agak terlambat untuk mencetuskan kebangkitan Swansea.

Brentford akan menentang saingan tempatan, Fulham atau Cardiff dalam final play-off di Wembley pada 5 Ogos.

Fulham memegang kelebihan 2-0 daripada perlawanan pertama menjelang pertemuan penentuan kedua hari ini di Craven Cottage.

Kekalahan berturut-turut menentang Stoke dan Barnsley pada akhir musim biasa menjejaskan peluang pasukan tempat ketiga Brentford untuk naik secara automatik ke Liga Perdana Inggeris.

Tetapi kelab dari barayt London itu,  yang selama-lama ini beada di bawah bayangan jiran mereka Chelsea, tetap dalam perburuan untuk berakjsi dalam liga teratas bola sepak England untuk kali pertama dalam tempoh 73 tahun.

Dan Frank selalu percaya pasukannya dapat mengatasi tekanan play-off.

“Kerana kami mengalami dua tamparan kecil maka semua orang bicarakan ‘bolehkah mereka mengatasinya’, tetapi anda tahu kami meletakkan terlalu banyak perkara pada permainan tertentu,” kata Frank.

“Kami baru saja melakukannya. Cara kami bermain malam ini, saya secara jujur ​​berpendapat kami boleh menang tiga atau empat kosong.

“Saya berkata selepas latihan semalam bahawa kami tidak akan meninggalkan padang ini sehingga kami berada di final.

“Saya merasakan kami adalah pasukan yang lebih baik dan menganggap kami mempunyai perasaan jengkel dalam tubuh badan kami.” – AFP