Usaha capai sasaran elektrifi kasi penuh

DIALOG MASYARAKAT… Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simunjan, Awla Dris (barisan depan, tengah) bersama beberapa peserta dialog masyarakat di Simunjan.

KUCHING: Kementerian Utiliti Sarawak dan Sarawak Energy terus berusaha untuk mencapai sasaran elektrifikasi penuh untuk luar bandar Sarawak pada tahun 2025, walaupun terdapat cabaran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) disebabkan oleh wabak Covid-19 yang sedang melanda.

Kawasan desa Daerah Simunjan dan Lubok Antu adalah yang berikutnya dalam rancangan di bawah Skim Elektrikasi Luar Bandar (RES) Last Miles, dengan lebih dari 600 isi rumah dan sebuah balai raya akan dihubungkan dengan bekalan elektrik 24 jam yang boleh dipercayai di bawah projek tertentu.

Menteri Utiliti Sarawak, Dato Sri Dr. Stephen Rundi Utom, berkata, walaupun kerja-kerja untuk menggerakkan elektrik luar bandar Sarawak ditangguhkan sementara oleh PKP yang dikuatkuasakan pada bulan Mac, kementerian tetap komited untuk mencapai sasaran mereka untuk menghidupkan 97 peratus kawasan luar bandar Sarawak di  beberapa bulan akan datang ke arah elektrik sepenuhnya pada tahun 2025.

Sebelum bermulanya kerja-kerja projek elektrifikasi luar bandar, Kementerian dan Sarawak Energy mengadakan dialog dengan pihak berkepentingan mengenai kerja yang terlibat semasa pelaksanaannya. 

Turut hadir termasuk pegawai Pejabat Residen dan Daerah serta pegawai dari agensi kerajaan lain serta komuniti

Rundi menambah bagi memastikan projek-projek ini dilaksanakan dengan lancar, semua orang harus berada di halaman yang sama dengan agensi pelaksana, kontraktor dan juga penduduk kampung. 

“Kami mengucapkan terima kasih kepada komuniti atas kerjasama mereka, yang penting dalam memastikan kita dapat menyelesaikan kerja-kerja sehingga tidak ada yang tinggal dalam kegelapan.

“Projek di Simunjan akan menerangi lebih 200 rumah tangga dan balai raya setelah siap pada tahun 2021. Projek di Engkari, yang akan dimulakan pada bulan Oktober, akan meluaskan Jaringan Negeri ke kawasan terpencil untuk menerangi 18 kampung dengan hampir 400 isi rumah apabila siap pada tahun 2022.

“Tempoh masa sangat penting dalam projek elektrik luar bandar serta pelantikan kontraktor pendawaian berdaftar. Kerja pendawaian dalaman yang tidak selamat atau pengubahsuaian yang dilakukan oleh juruelektrik yang tidak berkelayakan boleh merosakkan peralatan elektrik dan mengakibatkan kejadian kebakaran yang sering menjadi bahaya rumah panjang,” jelasnya.

Beliau berkata, komuniti penerima RES juga layak untuk Skim Pendawaian Dibantu atau AWS, bantuan pembayaran ansuran tanpa faedah oleh Sarawak Energy yang mana kos pendawaian dalaman tersebar selama tiga tahun dan dibebankan setiap bulan dalam bil utiliti mereka.

Hadir pada dialog tersebut ialah Adun Simunjan, Awla Dris dan wakil dari agensi yang berkaitan.

Di Lubok Antu,Menteri Muda Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Terminal Industri dan Pembangunan Usahawan Sarawak serta ADUN Batang Ai Datuk Dr. Malcolm Mussen Lamoh,  menghadiri dialog masyarakat di Engkari dengan pasukan dari Kementerian Utiliti Sarawak dan Sarawak Energy.

Menjelang awal 2021, kira-kira 5,000 lagi rumah tangga akan mendapat akses kepada tenaga yang boleh dipercayai, boleh diperbaharui dan berpatutan di bawah RES, yang merupakan salah satu inisiatif di bawah Pelan Induk Elektrikasi Percepatan dan sebahagian Projek Rakyat Kerajaan Sarawak. 

Oleh Alexandra Lorna