Francisca Luhong James Juara Miss Universe Malaysia 2020

MISS UNIVERSE MALAYSIA 2020, Francisca Luhong James

KUALA LUMPUR: Francisca Luhong James, 25, mewakili Sarawak dinobatkan sebagai Miss Universe Malaysia 2020 setelah menewaskan 17 peserta lain dalam acara tertutup di Kuala Lumpur disiarkan secara langsung di laman web Miss Universe Malaysia semalam.

Gadis manis berketurunan Kayan, Kenyah dan Iban ini turut meraih gelaran sampingan Best In Evening Gown dan Miss Auto (Bavaria Elegance).

“Saya tidak menyangka tetapi saya bekerja sangat keras sepanjang perjalanan pertandingan ini.

“Saya sangat bersyukur dan berasa diberkati kerana kemenangan ini.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih atas semua kasih sayang dan sokongan yang saya terima daripada saya ibu bapa, rakan dan penyokong saya,” jelas Francisca.

Tambah wanita berkelulusan ijazah dalam komunikasi pada 2019 dan bekerja sebagai Eksekutif Perhubungan Awam & Pemasaran ini, beliau menyokong wanita yang memperkasakan diri dan saya percaya bahawa ia bermula dengan diri sendiri

“Saya menyedari bahawa ketika saya jatuh dan bangun semula, banyak orang kehilangan kepercayaan kepada saya ketika mengharungi perjalanan dalam bidang ini.

“Apa yang saya pelajari adalah mempercayai diri sendiri adalah perkara terpenting untuk mencapai matlamat anda.

“Saya telah melalui perjalanan pertandingan ini sejak sekian lama dan saya sebenarnya hampir berputus asa pada pertandingan sebelum ini, tetapi ada yang memberitahu saya bahawa saya harus menyertai Miss Universe Malaysia. Saya mengikut gerak hati saya,” tambahnya.

Mengulas mengenai kemenangan Francisca, Pengarah Nasional Miss Organisasi Universe Malaysia (MUMO), Datin Elaine Daly berkata, “Ini akan menjadi perjalanan yang panjang bagi Francisca dan bekerja keras. Apa yang harus saya katakan, dia mesti tekun, percaya pada proses pertandingan serta akur segala tunjuk ajar.

Tahniah kepada ratu baharu kami, selamat datang ke keluarga MUMO, dan kami berharap dapat bekerja bersamanya untuk mengharumkan nama Malaysia.”

Naib juara pertama dimenangi oleh Charissa Chong Su Huey, 26, mewakili Selangor, naib juara kedua, Serena Chai Yong Bin, 26, dari Johor dan naib juara ketiga diraih oleh Neha Varma, 22 dari Kuala Lumpur.

Francisca yang menerima mahkota ‘Refleksi’ yang menakjubkan oleh HABIB yang menampilkan set berlian 10 karat dalam emas putih bernilai RM2.38 juta daripada pemenang sebelumnya, Miss Universe Malaysia 2019, Shweta Sekhon.

Beliau turut membawa pulang wang tunai dan hadiah tajaan bernilai RM180,000 serta biasiswa melanjutkan pengajian penuh di Universiti HELP.

Menerusi kemenangan tersebut Francisca akan mewakili Malaysia ke pentas antarabangsa di pertandingan Miss Universe, berkemungkinan akan diadakan pada suku pertama 2021. Manakala lokasi dan masa belum diketahui.