UNIFOR anjur sesi sembahyang khas

KIBAR BENDERA… Richard bersama ahli jawatakuasa penganjuran yang lain mengibarkan bendera Jalur Gemilang selepas mesyuarat yang diadakan di sebuah hotel di Sibu.

KUCHING: Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain (UNIFOR) di Jabatan Ketua Menteri dengan kerjasama Pejabat Residen Sibu dan Unit Integriti dan Ombudsmen menganjurkan sesi sembahyang khas sempena sambutan Hari Malaysia dari 31 Ogos hingga 15 September setiap hari.

Pengarah UNIFOR, Richard Lon dalam satu kenyataan media mengatakan bahawa sesi sembahyang khas, yang akan dilakukan oleh semua rumah ibadat di Sibu, akan dimulakan dengan Gereja Katolik untuk diikuti oleh Gereja Methodist (Iban dan Cina), Gereja Angelican dan Gereja Misi Evangelikal Borneo.

“Sarawak boleh menjadi negeri pertama yang menganjurkan acara tersebut untuk memperingati Hari Malaysia,” tambahnya.

Beliau berkata, institusi keagamaan lain untuk menunaikan doa serupa adalah orang Sikh, Baha’i, Hindu dan Buddha yang berakhir dengan orang Islam.

“Doa-doa tersebut akan merangkumi pelbagai topik seperti keutuhan Perlembagaan Malaysia, perhatian dalam menghormati martabat hidup tanpa suara, setiap rakyat Malaysia diberkati, rakyat Malaysia yang pelbagai agama menjaga akhlak dan setiap rakyat Malaysia menjadi penyumbang yang murah hati dan gembira,” jelasnya.

Beliau menambah isu-isu lain yang perlu disebutkan dalam doa mereka ialah setiap rakyat Malaysia dengan bangga memelihara warisan pelbagai budaya dan ucapan terima kasih kita yang unik dalam menyambut Hari Malaysia.

“Pada petang 15 September, forum mengenai agama akan diadakan dengan objektif untuk berkongsi pengetahuan mengenai pelbagai agama dengan para hadirin.

“Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Amar Jaul Samion akan dijemput untuk merasmikan forum tersebut sementara Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Maklumat Islam Kuching, Zabariah Matali adalah moderator.

“Kemudian dari jam 9 malam dan seterusnya, semua rumah ibadat akan menunaikan sembahyang syukur yang dijangka berakhir pada jam 11.45 malam,” katanya.

Beliau berkata selepas itu akan menjadi segmen ambang sehingga tengah malam untuk menandakan Hari Malaysia dengan tayangan video khas mengenai agama dan persembahan lagu-lagu patriotik dan ikrar membaca RUKUN NEGARA.

“Tetamu kehormat ialah Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas. Semua acara akan diadakan di sebuah hotel terkemuka di Sibu,” katanya.

Richard menjelaskan bahawa objektif acara unik itu adalah untuk memperkukuhkan nilai-nilai yang tinggi dalam toleransi dan kerjasama melalui penganjuran pelbagai acara keagamaan, memperdalam pengetahuan masyarakat mengenai pelbagai agama, dan untuk mempromosikan keharmonian dan perpaduan di antara orang-orang yang berlainan kepercayaan dan latar belakang.

Yang akan dijemput adalah penjawat awam, pemimpin dan anggota pelbagai institusi agama dan badan bukan kerajaan dan pemimpin masyarakat awam.

Oleh Alexandra Lorna