Tottenham, Bale masih berbincang

Wales’ forward Gareth Bale runs for the ball during the UEFA Nations League football match between Wales and Bulgaria at the The Cardiff City Stadium in Cardiff on September 6, 2020. (Photo by GEOFF CADDICK / AFP)

EJEN Gareth Bale bercakap dengan Tottenham mengenai perjanjian yang akan menyaksikan penyerang Real Madrid itu kembali ke bekas kelabnya.

Bale telah disingkirkan oleh jurulatih Real, Zinedine Zidane dan bintang Wales itu awal bulan ini berkata dia terbuka untuk menyertai pasukan Liga Perdana Inggeris.

Telah dilaporkan di England bahawa Tottenham dan Manchester United berminat untuk menandatangani Bale.

Sekarang Tottenham telah membuka perbincangan dengan wakil Bale tentang kemungkinan perpindahan atau kemungkinan untuk mendapatkan perjanjian pinjaman tetapi dengan perpindahan tetap juga tidak diketepikan pada tahap ini.

“Gareth masih sayangkan Spurs,” kata ejen Bale, Jonathan Barnett kepada BBC Sport Wales pada Selasa.

“Kami bercakap. Di sinilah dia ingin pergi.”

Bale mempunyai baki dua tahun lagi kontrak dengan bayaran gaji sekitar 600,000 pound seminggu di Real.

Kelab Sepanyol itu dilaporkan bersedia untuk membayar sebahagian daripada gaji itu untuk akhirnya meneruskan kontrak mereka yang bermasalah dengan penyerang itu.

Bale meninggalkan Tottenham untuk menyertai Real pada 2013 dengan bayaran rekod perpindahan sebanyak 85 juta pound.

Pemain berusia 31 tahun itu memenangi empat gelaran Liga Juara-Juara UEFA dan dua mahkota La Liga semasa berada di Sepanyol, namum hubungannya yang bergolak dengan Zidane telah membuatnya diasingkan hampir sepanjang tahun lalu.

Dia hanya memulakan satu perlawanan ketika musim lalu disambung semula setelah Covid-19 ketika Real merebut gelaran La Liga mereka sejak 2017.

Bale masih mempunyai ikatan emosional dengan Tottenham setelah menyertai mereka dari Southampton ketika berusia 17 tahun dan berkembang menjadi salah seorang penyerang yang paling menarik di dunia.

Setelah kalah dalam perlawanan pembukaan musim Liga Perdana melawan Everton pada hari Ahad, Tottenham boleh meningkatkan semangat mereka dengan mendapatkan khidmat Bale. – AFP