Aubameyang mahu jadi ‘legenda’ Arsenal

PIERRE-Emerick Aubameyang

PIERRE-Emerick Aubameyang berjanji mahu menjadi “legenda” Arsenal ketika kapten Gunners itu mengakhiri spekulasi mengenai masa depannya dengan menandatangani kontrak tiga tahun baharu pada Selasa.

Kisah kontrak Aubameyang telah berlarutan sejak musim lalu di tengah spekulasi dia ingin menyertai kelab di Liga Juara-Juara UEFA.

Namun penyerang antarabangsa Gabon itu mengungkapkan bahawa dia telah memberikan masa depannya untuk Arsenal dalam hantaran Instagram dari Stadium Emirates.

Perjanjian itu dilaporkan bernilai £250,000 seminggu, dengan bonus yang dapat menjadikannya melebihi £350,000 seminggu berbanding kontrak berpendapatan tertinggi kelab itu, Mesut Ozil.

“Peminat Arsenal, akhirnya seperti yang anda tahu, saya baru sahaja menandatangani perjanjian itu,” kata Aubameyang.

Arsenal mengesahkan berita itu sendiri dalam laman sesawang mereka dalam satu kenyataan: “Pierre-Emerick Aubameyang telah menandatangani kontrak tiga tahun baharu dengan kami!”

Setelah menjaringkan gol yang membolehkan Arsenal mencatat kemenangan dalam separuh akhir dan final Piala FA musim lalu masing-masing ke atas Manchester City dan Chelsea, Aubameyang telah menolak untuk mengesahkan bahawa dia ingin kekal di kelab utara London itu.

Pada satu tahap musim lalu, pemain berusia 31 tahun itu mengakui dia menghadapi keputusan besar mengenai masa depannya, menyemarakkan laporan bahawa dia sudah bersedia untuk berpindah.
Bagaimanapun pengurus Arsenal, Mikel Arteta tetap yakin Aubameyang gembira di kelab dan mahu kekal.

“Semua orang tahu betapa istimewanya kelab ini. Saya telah melihat pemain hebat di sini, pemain bersemangat, pasukan yang tidak kalah,” kata Aubameyang.

“Saya bermimpi menjadi salah seorang daripada mereka, antara yang terbaik, dan kekal di hati peminat selamanya.

“Saya mahu menjadi legenda Arsenal seperti Thierry, Wrighty, Adams dan Bergkamp – terlalu banyak yang boleh disebut.

“Ayah saya adalah inspirasi terbesar saya, dia adalah kapten kelab dan negaranya, jadi sangat bermakna bagi saya untuk menjadi kapten kelab khas ini.

“Saya mahu meninggalkan warisan, di sinilah tempat saya berada, ini adalah keluarga saya.” – AFP