Fati melambung tinggi, Jovic mengecewakan

LA LIGA SEPANYOL

REAL Madrid, Barcelona dan Atletico Madrid akan berharap dapat membina sesuatu dari kemenangan pertama mereka musim ini ketika La Liga menuju ke perlawanan pusingan keempat minggu ini.

Di sini, AFP melihat titik perbincangan menjelang pertembungan pertengahan minggu.

Fati mungkin penting untuk Koeman

Untuk pertama kalinya dalam jangka masa yang panjang, Barcelona dapat menikmati ketenangan setelah menang 4-0 ke atas Villarreal dalam perlawanan pertama mereka musim ini pada hari Ahad.

Lionel Messi menjaringkan gol dalam penampilan kompetitif pertamanya sejak cuba meninggalkan kelab pada musim panas tetapi yang paling menggembirakan adalah persembahan Ansu Fati, 17 tahun, yang menjaringkan dua gol dan memenangi sepakan penalti.

Ronald Koeman mesti memutuskan cara memanfaatkan sepenuhnya pemain remaja itu, yang kematangannya di atas padang bergantung pada usianya dan tubuhnya mungkin tidak bersedia untuk memulakan perlawanan setiap minggu.

Tetapi kepantasan, pergerakan dan dalam membuat keputusan, Fati sangat mengagumkan sehingga sukar untuk mengetepikannya, ketika Barca berusaha untuk mencapai kemenangan di Celta Vigo pada hari Jumaat.

Masa semakin suntuk untuk Jovic?

Jurulatih Real Madrid, Zinedine Zidane beralih ke formasi 4-4-2 dalam kemenangan 3-2 pasukannya di Real Betis pada hari Sabtu ketika Luka Jovic dikerahkan di bahagian serangan bersama Karim Benzema.

Tetapi penyerang dari Serbia itu gagal merebut peluangnya, sebaliknya mengalami satu malam yang tidak menyenangkan sebelum dikeluarkan dengan perlawanan berbaki 18 minit.

Masih belum dapat dilihat sama ada Zidane kekal dengan Jovic di tampat sendiri menentang Real Valladolid pada hari Khamis, atau tidak sama sekali, memandangkan Madrid belum dapat memutuskan untuk membiarkan pemain mereka yang berharga 60 juta euro meninggalkan kelab sebelum berakhirnya jendela perpindahan.

Apabila Eden Hazard kembali sihat, tempat di sebelah Benzema akan menjadi milik pemain dari Belgium itu, jadi peluang peluang Jovic mungkin tipis. Masa nampaknya hampir tamat. -AFP