SHA kembang sinergi dengan pelbagai pihak

SIDANG MEDIA… CEO Sarawak Metro Sdn Bhd Mazli Mustaffa, Pengerusi SEDC Tan Sri Datuk Amar Abdul Aziz Hussain, Pengurus Besar SEDC Abdul Hadi Abdul Kadir dan CEO SEDC Energy Sdn Bhd Robert Hardin menjawab soalan wartawan pada sesi sidang akhbar Sidang media berkenaan ‘Hydrogen Council Inaugural Meeting’ oleh di Dewan Kenyalang Menara SEDC,Kuching semalam. • Foto ANDRE OLIVEIRO

KUCHING: Penubuhan Persatuan Hidrogen Sarawak (SHA) bukti Sarawak mengorak satu lagi langkah ke hadapan dalam meneroka aplikasi komersial, awam teknologi hidrogen dan sel bahan bakar.

Pengerusi Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) Tan Sri Datuk Amar Abdul Aziz Dato’ Hussain berkata, SHA akan mengembangkan sinergi dengan pelbagai pihak dari industri serta sektor akademik untuk bekerjasama dalam merealisasikan visi ini.

“Jawatankuasa pro-temp yang telah dilantik ini akan bekerjasama dan membuat proses yang diperlukan untuk pendaftaran dan formalisasi masyarakat,” jelasnya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media berkenaan Mesyuarat Pertama SHA di Menara SEDC, di sini semalam.

Menurutnya lagi, melalui ekonomi hidrogen sebagai salah satu strategi utama, ia akan menjadi batu loncatan untuk bergerak maju bagi menjadikan Sarawak negeri maju menjelang 2030.

“Cabaran yang kita hadapi hari ini adalah untuk membina ekonomi hidrogen murni yang dapat dilaksanakan secara teknologi, menarik dari segi kewangan, dapat diterima secara sosial, dan bermanfaat dari segi alam sekitar. 

“Oleh itu, keputusan penting perlu dibuat sekiranya Sarawak ingin mengatasi cabaran dan mengerakkan ekonomi hidrogen dengan jayanya,” katanya.

Abdul Aziz turut menegaskan bahawa sektor kerajaan, swasta, dan akademik perlu turut serta dalam kerjasama ini bagi memajukan agenda hidrogen untuk Sarawak.

“Hidrogen memainkan peranan penting untuk menghadapi cabaran peralihan dan dapat menawarkan penyelesaian yang bermanfaat dari segi ekonomi, persekitaran dan sosial.

“Sarawak kini di landasan yang tepat dalam memanfaatkan peluang ini dan menjadi pelopor dalam menyokong Agenda Hidrogen Hijau,” ujarnya lagi.

Terdahulu, Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg telah mencetuskan Agenda Hidrogen Sarawak dengan mengaktifkan Ekonomi Hidrogen dalam usaha menyediakan suasana yang ideal melalui sumber tenaga hidroelektrik bersih yang melimpah di negeri ini.

Oleh Akmal Adib Yusup