La Liga Sepanyol bersambung semula?

TERDAPAT rancangan untuk membuat saringan ke atas pemain sebelum kembali berlatih dan menyambung semula musim yang ditangguhkan pada 12 Mac.

MENTERI kesihatan Sepanyol, Salvador Illa semalam berkata adalah “tidak bijak” untuk menjanjikan musim bola sepak akan dimulakan semula sebelum musim panas ketika negara itu mengambil langkah-langkah untuk meringankan salah satu ‘lockdown’ Covid-19 yang paling sukar di dunia.

“Saya tidak dapat memberitahu anda sekarang jika bola sepak profesional akan dapat memulakan semula aktivitinya sebelum musim panas. Saya sudah pasti tidak bijak bagi pihak saya,” katanya semasa taklimat harian mengenai wabak Covid-19.

Menteri itu menyuarakan nada berhati-hati atas rancangan La Liga untuk menguji pemain untuk virus itu sebelum kembali berlatih dan menyambung semula musim yang ditangguhkan pada 12 Mac, dengan mengatakan bahawa memberi keutamaan kepada pemain bola sepak mungkin melanggar polisi kerajaan.

“Ujian diagnostik dalam bentuk apa pun mesti disediakan kepada pihak berkuasa daerah,” kata Illa.

Sebelum pemain dapat kembali ke padang mereka harus menjalani ujian saringan Covid-19. Mereka kemudian akan terus dipantau secara berkala.

Perdana Menteri, Pedro Sanchez Sabtu lepas mengumumkan bahawa rakyat Sepanyol akan diizinkan untuk bresenam dan berjalan-jalan mulai hujung minggu depan, dengan keadaan darurat yang dilanjutkan minggu ini hingga 9 Mei.

Tidak seperti kebanyakan negara lain, sejak mengenakan ‘lockdown’ pada 14 Mac, Sepanyol tidak mengizinkan orang keluar berjalan-jalan, berjoging atau menunggang basikal, membiarkan mereka meninggalkan rumah hanya untuk membeli makanan atau ubat-ubatan atau untuk kecemasan perubatan.

Dengan lebih daripada 23,000 kematian Covid-19, Sepanyol mempunyai angka kematian ketiga tertinggi di dunia setelah Amerika Syarikat dan Itali. – AFP