Everton ‘terkejut’ pesta rumah Kean

MOISE Kean mengadakan pesta di rumah yang bertentangan dengan garis panduan penjarakan sosial Kerajaan Inggeris kerana wabak Covid-19. – AFP

LIGA PERDANA INGGERIS

EVERTON mengatakan rasa “terkejut” mereka ke atas salah seorang pemain mereka yang dilaporkan sebagai pemain antarabangsa Itali, Moise Kean yang menganjurkan pesta yang bertentangan dengan langkah-langkah penjarakan sosial yang disyorkan oleh kerajaan kerana wabak Covid-19.

Penyerang berusia 20 tahun itu memfilmkan dirinya sebagai tuan rumah pesta itu, lapor Daily Mirror.

The Mirror mengatakan, Kean mengirim klip video ke kumpulan Snapchat peribadi, dengan rakaman menunjukkan tetamu wanita melakukan tarian pusingan.

Catatan pada satu gambar dilabelkan ‘bersih karantina’.

Everton mengeluarkan kenyataan yang menyatakan kemarahan mereka atas tindakan pemain itu – mereka tidak menyebutkan nama Kean – pada hari ketika jumlah kematian di hospital di United Kingdom melepasi angka 20,000.

“Everton terkejut mengetahui insiden di mana pemain pasukan pertama mengabaikan panduan kerajaan dan polisi kelab yang berkaitan dengan krisis Covid-19,” baca kenyataan kelab itu.

“Kelab telah menyatakan kekecewaannya kepada pemain dan menjelaskan bahawa tindakan seperti itu sama sekali tidak dapat diterima.”

Kelab itu menambah bahawa semua kakitangan mereka telah diberitahu mengenai garis panduan kerajaan, yang merangkumi satu latihan sehari dan untuk membatasi diri untuk berinteraksi sosial dengan hanya rumah tangga.

“Everton secara teratur menekankan pentingnya mengikuti semua panduan kerajaan – termasuk peraturan dan nasihat untuk di dalam dan di luar rumah – melalui rangkaian komunikasi rasmi kepada semua anggota staf, termasuk pemain,” kata kelab itu.

“Orang yang luar biasa di NHS berhak mendapatkan penghormatan yang tinggi atas kerja keras dan pengorbanan mereka. Cara terbaik untuk menunjukkan rasa hormat kepada mereka adalah dengan melakukan segala yang kita mampu untuk melindungi mereka.”

Kean, yang dibeli dengan harga 24 juta pound dari Juventus tahun lalu, adalah salah seorang daripada beberapa pemain Liga Perdana yang akan dipertanggungjawabkan kerana melanggar garis panduan. – AFP