KM lancar buku ‘Wing Of Change – Perjalanan Wanita PBB’

KETUA Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg Merasmikan Buku Wind of Change (wanita PBB) semasa merasmikan Majlis Penutupan Konvensyen Khas PBB Sarawak di Pusat Konvensyen Borneo Kuching semalam. • Foto ANDRE OLIVEIRO

KUCHING: Buku meja kopi bertajuk ‘Wing Of Change – Perjalanan Wanita PBB’ dilancarkan oleh Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg pada Konvensyen Khas Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak Zon Selatan di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK), semalam.

Projek buku itu telah dicadangkan oleh Ketua Wanita sebelumnya iaitu Tan Sri Dato Sri Empiang Jabu yang percaya bahawa penting untuk mencatat peranan pelopor yang telah banyak menyumbang kepada permulaan dan pertumbuhan sayap wanita PBB dan perkembangan semasa yang sedang berlaku. 

Jawatankuasa Pengarang kemudian dibentuk, diketuai oleh Dato’ Sri Nancy Shukri, Naib Ketua Wanita PBB Sarawak merangkap Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan Malaysia dan Ahli Parlimen Batang Sadong untuk penyelidikan, editorial dan penerbitan. 

Nancy dalam sidang media mendedahkan, Tan Sri Dato Sri Empiang telah memberi inspirasi kepada jawatankuasa tersebut agar projek ini dapat dilaksanakan kerana pengalamannya bermula dari masa mudanya adalah unik dan harus dikongsi bersama di kalangan generasi muda agar mereka dapat menghargai peranan yang dimainkan dan kebijaksanaan kata-kata pemimpin sebelumnya untuk mengekalkan kehadiran yang kuat dalam politik Sarawak dan juga menjadikan mereka bercita-cita untuk berkhidmat dengan penuh dedikasi.

“Penerbitan setebal 180 halaman itu juga merangkumi wawancara Ketua Menteri mengenai harapan masa kini dan masa depan wanita dalam peranan kepemimpinan di negeri, berkenaan dengan Wanita PBB dan juga pentingnya menjangkau semua lapisan masyarakat untuk melayani Sarawak dengan lebih baik,” katanya.  

Buku yang berwarna-warni ini bermula dengan sejarah kaum obu, yang secara politik dalam kegiatan anti-penyerahan pada tahun 1946, dan berakhir dengan status Gabungan Parti Sarawak sekarang.

“Beberapa pemimpin wanita juga berkongsi peranan mereka mainkan dan memikirkan kemajuan organisasi yang mereka layani,” ujarnya lagi.

Versi Bahasa Inggeris akan dikeluarkan selepas pelancaran sementara versi Bahasa Malaysia berjudul ‘Sayap Perjuangan –

Perjalanan Wanita PBB’ akan keluar sebentar lagi.

Oleh Nur Ain Otsman