PETROS terajui penerokaan minyak, gas

KETUA Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg bersama barisan tetamu kehormat semasa Penyerahan Pajakan Perlombongan Minyak oleh Kerajaan Sarawak di sebuah hotel terkemuka pada Majlis Makan Malam Industri Gas dan Minyak Sarawak malam semalam. • Foto ANDRE OLIVEIRO

KUCHING: Petroleum Sarawak Berhad (PETROS) sah menggalas tanggungjawab besar dalam misi penerokaan sumber minyak dan gas negeri ini.

Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, Kerajaan Sarawak, melalui PETROS, akan mempunyai kuasa dan hak kepemilikan atas semua minyak dan gas asli yang dihasilkan dari kawasan darat di Sarawak.

“Kerajaan Sarawak sentiasa memperkuatkan peranan PETROS dalam menerajui peningkatan keterlibatan dalam industri minyak dan gas terutama di sektor hiliran,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa Majlis Makan Malam Industri Minyak dan Gas Sarawak sempena Penyerahan Pajakan Perlombongan Minyak oleh Kerajaan Sarawak di sebuah hotel terkemuka di sini, semalam.

Menurutnya, PETROS akan mempunyai hak untuk memilih dan melantik kontraktor atau mengadakan usaha dengan pelabur untuk meneroka dan menghasilkan minyak dan gas dari darat Sarawak. 

“Ini juga termasuk dengan pengawalseliaan perlombongan darat, menegakkan kuasa perlembagaan kita terhadap pengedaran gas dan meningkatkan penyertaan PETROS di kawasan pengeluaran petroleum luar pesisir,” ujarnya lagi.

Tambahnya, Kerajaan Sarawak memiliki kerangka dan lingkungan peraturan yang adil dan mesra perniagaan untuk menarik para pelabur untuk turut serta dalam pengembangan industri minyak dan gas.

Abang Johari menjelaskan, usaha ini diarahkan untuk mendapatkan bekalan gas alam yang memadai untuk mendorong agenda pengembangan industri Sarawak, termasuk pembentukan pusat petrokimia.

“Ini juga memangkin usaha PETROS dalam mengembangkan industri ini secara lestari dalam lingkungan yang diatur dengan baik dan mesra perniagaan yang disediakan oleh Kerajaan Negeri.

“Saya yakin bahawa PETROS bersedia untuk memainkan peranan pentingnya dalam memajukan dasar dan objektif Kerajaan Sarawak dengan jayanya” tegasnya lagi.

Sementara itu, pada sesi taklimat yang diberikan oleh Naib Presiden Eksekutif PETROS, James Foo pada awal petang semalam, kepada eksekutif industri minyak, PETROS akan menganugerahkan kontrak pencarian di dua blok di darat – SK433 dan SK334 di utara Sarawak kepada syarikat yang telah membuat tawaran pada Mac tahun depan.

Oleh Akmal Adib Yusup