Dilancar pada 26 November ini

MENYAMPAIKAN BIASISWA… Datuk Amar Michael Manyin Jawong menyampaikan biasiswa kepada pelajar China di bawah Persatuan ACEC, Hu Bo sambil disaksikan Pengarah Persatuan ACEC, Yang Cheng Cheng.

KUCHING: ‘Belt and Road’ ASEAN Higher Education Exchange & Tour Exhibition akan dilancarkan pada 1.30 tengah hari pada 26 November.

Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi, Datuk Amar Michael Manyin Jawong akan menjadi tetamu kehormat pada majlis tersebut.

Tujuan acara ini adalah untuk memberi peluang kepada pelajar, guru dan staf Sarawak untuk memperoleh dana khas untuk menyokong projek untuk menerima pendidikan antarabangsa yang berkualiti tinggi, melalui pertukaran budaya dan pengetahuan, untuk berkongsi peluang pembangunan yang dibawa oleh ‘Belt and Road” inisiatif ke negara di sepanjang laluan, sambil meningkatkan kualiti hidup pelajar yang belajar di luar negara.

Semasa pameran tersebut, akan terdapat hampir 30 universiti terkemuka dari China dan universiti luar negara, seperti Universiti Sains dan Teknologi China, Universiti Normal Beijing, Universiti Perlombongan dan Teknologi China, Universiti Perubatan Anhui, Universiti Perubatan China, Universiti Petroleum China , Universiti Jinan dan lain-lain.

Tabung Khas Program Latihan Bakat Antarabangsa Belt and Road meliputi memilih pelajar sekolah menengah, universiti dan kolej, guru dan kakitangan sekolah, memberikan sokongan kewangan untuk sarjana muda, sarjana dan doktor dan memilih guru sekolah rendah dan menengah untuk mengambil bahagian dalam Latihan dan pertukaran jangka pendek antarabangsa, menubuhkan dana khas untuk menyokong sarjana dan pakar yang mengunjungi pertukaran dan projek penyelidikan saintifik koperasi, dan menyediakan kursus latihan bahasa asing dalam talian dan biasiswa dari universiti terkenal di China.

Kementerian Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi, Jabatan Pendidikan Sarawak dan Persatuan Pengetua telah bersama-sama menyokong Projek Latihan Bakat Antarabangsa (ITTP).

ITTP dilancarkan pada Januari 2017 dan telah memimpin selama hampir empat tahun.

Dengan cadangan berharga dari Kementerian Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi, Jabatan Pendidikan Sarawak dan Persatuan Pengetua, Persatuan ACEC dapat berkongsi dengan pelajar bentuk prospek baru dari pendidikan tradisional, dan berkongsi Program Latihan Bakat Antarabangsa (ITTP) dengan semua sekolah menengah Sarawak.

Kerjasama dengan Universiti Pengajian Antarabangsa Shanghai, Universiti Teknologi Dalian dan Universiti Bahasa dan Kebudayaan Beijing, pelbagai kursus intensif dilakukan.

Persatuan ACEC akan membantu mereka (pelajar) meningkatkan tahap bahasa dari tahap sifar ke tahap yang lebih tinggi.

Kursus merangkumi Kursus Mandarin Elemen (EMC), Kursus Mandarin Komprehensif (CMC) dan Kursus HSK Lanjutan.

Setelah pelajar menyelesaikan kursus, mereka layak untuk memenuhi syarat Universiti Ranking Teratas.

Selanjutnya, Persatuan ACEC juga menawarkan Sistem Pengajian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) untuk pelajar yang bersedia meningkatkan tahap Bahasa Inggeris mereka dan memenuhi syarat ke universiti yang mereka rancang.

ITTP memberi tumpuan kepada beberapa hasil dari tujuan pembelajaran, iaitu pelajar dapat melakukan teknik dan kaedah Latihan Inovasi Bakat Antarabangsa dengan kecekapan tambahan mengenai budaya merentas desa dan agama yang berbeza menyampaikan teknik dan kaedah perancangan penyelesaian.

Selain itu, melalui ITTP, orang Sarawak akan diberi lebih banyak peluang untuk belajar di luar negara dengan biasiswa.

Pelajar dapat bersaing dengan yang lain dalam usaha untuk mendapatkan kuota biasiswa penuh dan bagi pelajar dari Malaysia dan China yang berjaya menyelesaikan ITTP, mereka akan diberikan biasiswa yang merangkumi yuran penginapan, wang sara hidup bulanan dan yuran kelas tambahan.

Persatuan ACEC akan terus membantu pelajar dari kedua-dua negara yang bersedia melanjutkan pelajaran dan mengejar impian mereka dengan biasiswa.

Program Latihan Bakat Antarabangsa Belt and Road juga memberi sokongan kepada pelajar China untuk belajar di Malaysia.

Pelajar yang berminat untuk menyertai majlis pada 26 November ini boleh mengisi borang https://forms.gle/cLUGzXdA36UsKVty6 untuk memohon acara zoom dalam talian atau hubungi WhatsApp: +60 111 606 0345

Oleh Nur Ain Otsman