Bola sepak Scotland sudah berakhir?

SCOTT Brown kapten pasukan Celtic. – AFP

LIGA PERDANA SCOTLAND

PEMILIK Hearts, Ann Budge semalam mempersoalkan apakah bola sepak Scotland dapat “disambung semula bila-bila masa tahun ini” walaupun perbincangan terus dilakukan untuk menyelamatkan musim Liga Perdana negara itu daripada wabak Covid-19 .

Budge, yang telah memberi amaran kepada para pemainnya untuk menerima pemotongan gaji sementara atau tidak menerima apa-apa, memberitahu Scotland pada Ahad: “Saya tidak fikir ada di antara kita yang benar-benar percaya bahawa kita akan bermain bola sepak, terutama di hadapan orang ramai, pada mana-mana waktu tahun ini jadi penangguhan gaji hanya mendorong masalah lebih jauh. “

Sementara itu Rangers meminta untuk mengadakan pertemuan umum Liga Bolasepak Profesional Skotlan dalam usaha untuk memaksa siasatan bebas terhadap pengutan suara yang menamatkan musim liga bawah – keputusan yang juga dapat memberikan pengaruh penting kepada Liga Perdana Scotland.

Pendahulu Liga Perdana, Celtic, yang berusaha untuk menjulang kejuaraan Scotland yang ke-9 berturut-turut, kini berada 13 mata di depan Rangers di tempat kedua, dengan kelebihan 25 gol berbanding saingan mereka dari Glasgow.

Tetapi Rangers menegaskan bahawa mereka “sangat yakin bahawa musim 2019/20 hanya akan selesai apabila semua 38 permainan dimainkan hingga selesai”.

Kapten Celtic, Scott Brown, bagaimanapun, semalam berkata kepada BBC Radio Scotland: “Kami berada 13 mata di depan, kami mempunyai perbezaan gol yang bagus. Kami mempunyai baki lapan perlawanan untuk dimainkan. Bolehkah ada di antara anda yang melihat kami boleh dipintas?”

Pemain tengah berusia 34 tahun itu menegaskan dia ingin melihat musim ini selesai tetapi menambah: “Dengan apa yang sedang berlaku sekarang, penjarakkan sosial, saya tidak dapat melihat permainan diteruskan.” – AFP