Kempen Pakej Pelancongan Diskaun Sia Sitok Sarawak memberangsangkan

KUCHING: Kempen Pakej Pelancongan Diskaun Sia Sitok Sarawak setakat ini menjana lebih daripada RM681,082 jualan dengan 569 pakej pelancongan dijual kepada 3,167 orang.

Menteri Muda Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Sebastian Ting berkata, kempen itu dilancarkan oleh Kerajaan Sarawak sebagai inisiatif untuk menghidupkan kembali sektor pelancongan negeri yang terjejas akibat wabak Covid-19.

“Walaupun wabak Covid-19 telah menimbulkan beberapa kekhuatiran terutama untuk kempen ‘Sarawak More to Discover’, kementerian saya telah menanggapi situasi semasa dengan tinjauan cepat strategi pemasaran kami yang meliputi mengubah inisiatif promosi dan pemasaran ke pelancongan domestik dengan melancarkan Pakej Pelancongan Diskaun Sia Sitok Sarawak dan untuk mendorong lebih ramai rakyat Sarawak memilih negeri ini sebagai destinasi percutian pilihan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dudong, Datuk Tiong Thai King pada sesi pertanyaan bagi jawapan lisan Mesyuarat Kedua Bagi Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak Kelapan Belas di DUN Sarawak, semalam.

Tambahnya, selain daripada kempen Pakej Pelancongan Diskaun Sia Sitok Sarawak, Program Insentif Pelawat (VIP) adalah satu lagi inisiatif  untuk menyokong pemulihan pelancongan di Sarawak selepas Covid-19.

“Ini adalah inisiatif yang dibuat untuk memberi sokongan kepada agensi pelancongan atau pengendali pelancongan Sarawak untuk kedatangan pelancongnya, baik domestik dan antarabangsa,” ujarnya.

Dengan adanya norma baharu di seluruh dunia dan membuka kembali pelancongan domestik, kementeriannya selalu bekerjasama dengan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) mengenai prosedur operasi standard (SOP) yang diperlukan untuk pembukaan industri pelancongan secara bertahap.

“Beberapa SOP yang relevan dengan industri pelancongan termasuk SOP untuk syarikat pelancongan, pemandu pelancong, hotel, rumah tumpangan (homestay), muzium, taman nasional, taman tema, produksi industri kreatif, bangunan kerajaan dan swasta, acara langsung, sekolah musik,  tarian,  teater , studio fotografi, pelancongan kesihatan dan kesihatan MICE.

“Ini untuk memastikan bahawa kementerian saya berperanan untuk mendapatkan kepercayaan pelancong untuk melakukan perjalanan dengan selamat di Sarawak dalam tempoh ini,” ujarnya.