UEFA ‘berkorban’ 236 juta euro

IBU pejabat UEFA yang terletak di Nyon, Switzerland . – AFP

BOLA SEPAK EROPAH

UEFA semalam berkata bahawa ia telah memperuntukkan 236.5 juta euro kepada 55 persatuan anggotanya untuk membantu mengatasi kesan kewangan yang disebabkan oleh wabak Covid-19.

Setiap persekutuan kebangsaan akan menerima 4.3 juta euro yang boleh digunakan untuk “keutamaannya sendiri memandangkan kesan negatif Covid-19 terhadap bola sepak di semua peringkat,” kata badan itu dalam satu kenyataan.

Dana tersebut berasal daripada program bantuan HatTrick UEFA yang dibuat pada tahun 2004 untuk menyokong projek pembangunan bagi setiap anggota persekutuan. Program ini akan mengagihkan 2.6 bilion euro menjelang 2024, kata UEFA.

“Sukan kita menghadapi cabaran yang belum pernah terjadi sebelumnya yang disebabkan oleh krisis Covid-19. UEFA ingin membantu anggotanya untuk bertindak balas dengan cara yang sesuai dengan keadaan khusus mereka,” kata presiden UEFA, Aleksander Ceferin.

“Akibatnya, kami telah bersetuju bahawa sehingga 4.3 juta euro setiap persatuan, yang dibayar untuk baki musim ini dan seterusnya, dan juga sebagai sebahagian daripada dana pelaburan, dapat digunakan dengan anggota kami melihatnya sesuai untuk membangun kembali komuniti bola sepak. “

Minggu lalu badan pentadbir bola sepak Eropah mengeluarkan pembayaran faedah hampir 70 juta euro kepada kelab yang mengalami masalah kewangan semasa krisis kesihatan.

Wang itu pada asalnya diketepikan untuk dibayar kepada kelab-kelab yang telah melepaskan pemain untuk perlawanan antarabangsa setelah tamat play-off kelayakan Kejuaraan Eropah.

Badan pentadbir global FIFA mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia akan melepaskan 150 juta dolar kepada 211 persatuan anggotanya “sebagai langkah pertama rancangan bantuan”.

Dana tersebut berasal daripada program Forward 2.0, yang dilancarkan pada tahun 2016 dan akan memberikan keseluruhan 1.746 bilion dolar. – AFP