West Ham, Brighton kembali ke padang

PEMAIN West Ham telah dibenarkan kembali ke padang latihan. – AFP

WEST Ham, Brighton dan Arsenal membuka tempat latihan mereka kepada pemain pada hari Isnin ketika kelab Liga Perdana Inggeris mengambil langkah menuju permulaan yang berpotensi dimulakan semula.

Saingan divisyen teratas Inggeris dilaporkan mensasar kemunculan semula musim pada 8 Jun dalam stadium kosong kerana wabak Covid-19.

“Projek Memulakan Semula” dapat menyaksikan 20 kelab Liga Perdana akan menjalani latihan penuh menjelang 18 Mei, yang membolehkan pemain “pramusim” tiga minggu.

Ketua Liga Perdana, akan bertemu dengan pasukan pada hari Jumaat, komited untuk menyelesaikan musim ini, dengan Liverpool berada di ambang gelaran liga Inggeris utama pertama mereka dalam tempoh 30 tahun.

Setiausaha Kebudayaan, Oliver Dowden mengatakan bahawa dia telah berbincang dengan kelab mengenai memulakan semula Liga Perdana “secepat mungkin”.

“Saya secara peribadi telah mengadakan perbincangan dengan Liga Perdana dengan tujuan untuk mengaktifkan bola sepak secepat mungkin untuk menyokong seluruh komuniti bola sepak,” kata Dowden dalam sesi pertanyaan parlimen untuk Jabatan Digital, Budaya, Media dan Sukan.

“Tetapi, tentu saja, langkah seperti itu harus selaras dengan panduan kesihatan awam.”

Brighton berkata dalam satu kenyataan pada hari Isnin bahawa kelab itu membenarkan “akses luaran terhad ke tempat latihan untuk pemain pasukan pertama sahaja, untuk latihan individu yang tidak wajib”.

“Pemain perlu menempah dan diberi slot ketibaan berperingkat, memperuntukkan kawasan mereka sendiri untuk melatih dan diharapkan mematuhi sepenuhnya peraturan penjarakan sosial ketika melakukannya, dan ketika tiba dan keluar dari kemudahan itu,” tambah kenyataan itu.

Jurucakap West Ham berkata pemain di pangsapuri atau tanpa akses selamat ke ruang hijau dibenarkan masuk ke tempat latihan.

“Akses akan terhad kepada satu pemain pada satu masa dan semua sesi akan mengikuti garis panduan pemerintah mengenai penjarakan sosial,” katanya.

Jurucakap kelab Arsenal mengesahkan pada hari Sabtu pemain akan dibenarkan kembali minggu ini tetapi kemasukan akan dikendalikan dengan teliti.

Tidak jelas sama ada pengurus Mikel Arteta, yang diuji positif virus bulan lalu tetapi sejak pulih, hadir pada hari Isnin.

Tottenham juga mengumumkan mereka akan membuka kembali beberapa kemudahan mulai hari Selasa, dengan jumlah padang terhad yang akan disediakan untuk pemain untuk digunakan dalam sesi individu.

Kelab itu mengatakan bahawa “hanya sejumlah anggota pasukan” akan dibenarkan di pusat latihan setiap hari.

Britain, beradalam dalam ‘lockdown’ sehingga 7 Mei paling awal, telah menjadi salah sebuah negara yang paling teruk terkena wabak itu, dengan lebih daripada 20,000 kematian di hospital. – AFP