Ketua perubatan FIFA bimbang jika musim diteruskan

MICHEL D’Hooghe telah meminta agar liga dibatalkan. – AFP

BOLA SEPAK ANTARABANGSA

PENGERUSI jawatankuasa perubatan FIFA telah mengatakan bahawa dia “ragu-ragu” untuk memulakan semula bola sepak liga semasa pandemik Covid-19 dan mencadangkan pertandingan kebangsaan bertumpu untuk bersiap sedia untuk musim depan.

Terdapat perbincangan mengenai Bundesliga Jerman dan Liga Perdana Inggeris dilanjutkan tanpa penonton.

Tetapi Michel D’Hooghe, ketua panel perubatan badan pengelola global FIFA, memberitahu BBC semalam: “Usul saya adalah jika mungkin, hindari bermain bola sepak kompetitif dalam beberapa minggu mendatang.

“Cobalah bersiap untuk memulai pertandingan yang baik musim depan.”

Ketua bola sepak Belanda telah menamatkan Eredivisie musim ini, tanpa sebarang promosi atau penyingkiran, sementara masa depan kempen 2019/20 Ligue 1 Peprancis berada dalam keraguan apabila Perdana Menteri Perancis semalam bekata bahawa tidak ada sukan besar di negara ini yang dapat berlangsung hingga akhir musim panas.

Sementara itu D’Hooghe memberi amaran terlalu cepat untuk menyabung semula bola sepak boleh membawa “akibat hidup dan mati”.

Doktor dari Belgium itu menambah: “Saya bercakap sebagai doktor perubatan, saya tidak perlu bercakap sebagai penganjur pertandingan, tetapi buat masa ini daripada sudut perubatan saya, saya akan sangat skeptikal.”

D’Hooghe berkata bermain bola sepak tanpa ada vaksin akan menimbulkan masalah dalam menegakkan garis panduan mengenai penjarakan sosial yang dirancang untuk menghentikan penyebaran virus.

“Bagaimana anda akan mengelakkan hubungan terus?” katanya. “Itu soalan saya.”

Sementara itu dia mengesa pihak berkuasa bola sepak untuk mengekakang meludah oleh pemain.

“Saya agak takut bahawa untuk mendapatkan penyelesaian yang lengkap, kita harus menunggu sehingga kita mempunyai program vaksinasi, tetapi saya rasa sudah tiba masanya untuk memikirkan beberapa peraturan kebersihan.

“Sebagai contoh untuk mengelakkan meludah … Ini adalah salah satu hal yang harus kita pertimbangkan kerana ini adalah bahaya yang nyata di masa depan.” – AFP