Peluang perniagaan industri perhotelan

PENGERUSI SEDC Tan Sri Datuk Amar Abdul Aziz Dato Husain menunjukkan dokumen Memorandum Persefahaman (MoU) bersama dengan Pengarah Urusan Kemena Global Sdn Bhd, Albert Hii Toh Ing (tiga, kanan) sambil disaksikan tetamu yang hadir.

KUCHING: Anak syarikat milik penuh Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), Hemisphere Corporation Sdn Bhd (Hemisphere) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Kemena Global Sdn Bhd (KGSB) untuk menjalin kerjasama dan mencari peluang untuk kolaborasi perniagaan dalam industri perhotelan.

Pengurus Besar SEDC, Tan Sri Abdul Aziz berkata, MoU itu bertujuan untuk membolehkan kedua-dua pihak bekerjasama dalam menerokai bidang-bidang untuk usaha perniagaan yang berpotensi antara kedua-dua pihak berkenaan.

Katanya, SEDC melalui Bahagian Pelancongan dan Hospitaliti (THD) dan Hemisfera akan terus tegas dan berdaya tahan dalam mencapai kemampanan melalui perkongsian strategik dan kerjasama dengan rakan bernilai sedia ada dan juga kelab berpotensi.

“Untuk mencapai tujuan ini, pihak-pihak ini telah sepakat untuk memasuki satu perkongsian strategik yang mencerminkan niat bersama untuk memastikan kaedah yang paling sesuai untuk mengkoordinasikan dan menggabungkan sumber dan aktiviti mereka ke arah kerjasama.

“Saya sungguh gembira melihat kedua belah pihak telah bersetuju untuk melanjutkan MoU tersebut ketika sedang bergerak maju pada tahun 2021 meskipun menghadapi berbagai cabaran akibat wabah Covid-19 yang merebak,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Abdul Aziz memberitahu bahawa, KGSB adalah pemain utama terkemuka dalam segmen pasaran pembinaan Sarawak.

“Kami memandang KGSB sebagai salah satu rakan strategik kami kerana syarikat ini telah menjadi pemain utama yang menonjol dalam segmen pasaran pembinaan Sarawak. Kami juga gembira kerana syarikat ini kini memiliki sejumlah 7 hotel di mana enam (6) di Sarawak dan satu (1) di Sabah.

“Malah KGSB telah menubuhkan banyak perkongsian strategik dan berterusan dengan pelanggan utama mereka, yang terdiri daripada pihak berkuasa tempatan, Negeri atau Kerajaan Persekutuan dan agensi yang dilantik mereka di Sabah dan Sarawak,” ujarnya.

Dalam pada itu, Abdul Aziz turut berkata SEDC tetap optimis dalam menghadapi cabaran yang ditimbulkan oleh wabak tersebut yang dapat diatasi jika organisasi korporat terus bekerjasama rapat dengan rakan strategik mereka yang mempunyai tujuan dan objektif bersama untuk terus maju walaupun dalam masa-masa sukar.

“Oleh itu, semua rakan strategik kami adalah antara aset tidak ketara yang penting bagi SEDC kerana sokongan dan sumbangan mereka sangat diperlukan dalam memudahkan pelaksanaan projek-projek utama yang dipercayakan oleh Kerajaan Sarawak kepada kami.

“Ini adalah sangat jelas bahawa rakan strategi adalah pemacu nilai tambah kepada SEDC yang akan memastikan organisasi kami terus maju dan maju ke tahap yang lebih tinggi,” katanya lagi.