Aksi Bundesliga dipersetujui

PASUKAN kelab Bundesliga Jerman, Schalke menghadiri sesi latihan di padang latihan kelab di Gelsenkirchen, Barat Jerman semalam di tengah pandemik Covid-19. – AFP

BOLA sepak Jerman telah mengambil satu lagi langkah penting untuk memulakan semula Bundesliga bulan depan dengan Kementerian Buruh badan terbaru yang dilaporkan akan menyetujui rancangan tersebut.

“Keselamatan pemain, jurulatih dan staf sokongan sebahagian besarnya dapat dijamin sekiranya konsep itu dilaksanakan sepenuhnya”, kata Setiausaha Negara Kementerian Bjoern Boehning kepada Kumpulan Media RND.

Liga Bola sepak Jerman (DFL) telah menyusun rancangan terperinci untuk Bundesliga disambung semula mulai 9 Mei ini.

Ini termasuk beraksi tanpa kehadiran penonton, ujian pemain secara berkala dan langkah-langkah kebersihan yang ketat.

‚ÄúRancangan DFL masuk akal dengan mengurangkan risiko dan oleh itu dapat diterima daripada segi kesihatan dan keselamatan pekerjaan,” tambah Boehning.

Bola sepak Jerman terhenti pada pertengahan Mac kerana wabak Covid-19 yang setakat ini meragut 6,115 nyawa di Jerman.

Langkah terakhir untuk menyambung semula liga mesti datang daripada kerajaan. Canselor Jerman, Angela Merkel akan bertemu dengan pemimpin negara pada Jumaat melalui sidang video.

Menteri Sukan dari 16 negeri di Jerman juga menyetujui rancangan DFL pada Isnin, namun seorang jurucakap berkata keputusan akhir mengenai permulaan semula Bundesliga di jangka minggu depan.

Titik penekanan adalah ujian pemain yang dikritik pengkritik akan menjadi beban tambahan kepada sistem kesihatan Jerman.

Kesatuan polis juga telah memberi amaran bahawa mereka mengharapkan peminat yang terkunci akan tetap mahu berkumpul di luar stadium semasa perlawanan walaupun perhimpunan awam dilarang di Jerman.

Dengan beberapa kelab yang diancam oleh muflis, kelab-kelab teratas Jerman terdesak untuk musim ini berakhir pada 30 Jun untuk menuntut wang televisyen bernilai berjuta-juta. – AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *