Terus kekal patuhi SOP

TAN Sri Datuk Amar Dr. James Jemut Masing

KUCHING: Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar Dr. James Jemut Masing menggesa rakyat Malaysia untuk mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) supaya kejadian yang berlaku di India tidak berlaku di negara ini.

Pandemik Covid-19 di India menyebabkan jumlah kematian sebanyak 2,500 orang setiap hari, yang dikatakan Masing adalah peringatan yang amat menyedihkan kerana gagal mengikuti SOP.

Malaysia akan mengadakan dua festival budaya keagamaan, Hari Raya Aidilfitri dan Hari Gawai Dayak, yang cenderung menarik orang ramai untuk berhimpun atau berkumpul beramai-ramai.

“Sekiranya kita tidak mematuhi SOP, tsunami Covid-19 akan berlaku di sini. Kita mampu tidak menyambut satu atau dua Hari Raya atau Gawai, tetapi kita masih hidup,” tegasnya, memberi amaran.

Masing menjelaskan kerajaan India membenarkan upacara keagamaan yang melibatkan ribuan orang berkumpul di Sungai Indus untuk upacara mandi.

“Mereka tidak menghiraukan tentang ilmu pengetahuan, tetapi percaya pada kekuatan penyediaan untuk melindungi mereka dari kesan kematian akibat Covid-19. Akibatnya ialah beratus-ratus orang India mati setiap hari.

“Saya menghargai perlunya mempraktikkan kepercayaan agama kita. Tetapi saya mengingati akan pepatah Arab yang menyatakan, ‘Percaya kepada Tuhan, tetapi ikatkan unta’.

Masing memberitahu beliau gembira kerana mengetahui orang Kristian di Sarawak, pada puncak wabak Covid-19, mengikuti SOP dengan ketat, sambil meminta pertolongan Tuhan untuk melindungi mereka.

Oleh CONNIE CHIENG