Bot hanyut, 24 migran meninggal dunia

PENYELAMAT dari Pengawal Pantai Sepanyol menunda bot yang membawa mayat migran yang ditemui meninggal dunia di Pelabuhan Los Cristianos, selan Kepulauan Canaru di Tenerife, Sepanyol.

TENERIFE: Sebuah bot yang ditemui hanyut di pesisir Kepulauan Canary Sepanyol dengan 24 migran meninggal dunia di dalam bot pada Rabu lalu di salah sebuah pulau nusantara, kata para pegawai.

Sebuah Kapal Penyelamat Maritim Sepanyol tiba yang berlabuh di pelabuhan Los Cristianos di Pulau Tenerife yang mana beberapa pekerja perkhidmatan memerhati dan kecemasan sedang menunggu bagi membawa mayat ke hospital.

“Anggota bomba mengeluarkan mayat dari bot dan akan dibawa ke rumah pengebumian,” kata Domingo Martin dari Persatuan Bulan Sabit Merah Sepanyol di Tenerife kepada wartawan di tempat kejadian.

Perkhidmatan penyelamat maritim Sepanyol pada awalnya mengatakan kapal itu memuatkan 17 mayat.

Tetapi setelah tiba di pelabuhan, pejabat pemerintah pusat di nusantara mengatakan mayat 24 orang telah dijumpai di bot itu termasuk dua mangsa adalah di bawah umur.

Sebuah pesawat tentera udara Sepanyol yang melakukan rondaan rutin pertama kali melihat kapal itu pada pagi Isnin lalu kira-kira 500 kilometer tenggara Pulau El Hierro.

Sebuah helikopter tentera Sepanyol kemudian mengangkut tiga orang yang ditemui hidup di atas kapal, dua lelaki dan seorang wanita sebelum dihantar ke sebuah hospital di Pulau Tenerife.

Salah seorang lelaki berada dalam keadaan serius dengan dehidrasi teruk, ciapan perkhidmatan kecemasan di Twitter.

“Mereka sangat lemah sehingga saya memerlukan pertolongan daripada rakan sekerja untuk memastikan mereka tetap tegak,” kata Juan Carlos Serrano, anggota pasukan helikopter tentera udara yang menyelamatkan pendatang, kepada wartawan pada awal Rabu lalu.

Para pendatang di atas kapal itu adalah semua merupakan warga sub-Sahara Afrika.

Sebuah kapal penyelamat maritim Sepanyol juga dihantar pada Isnin lalu untuk menaiki kapal pendatang ke Tenerife.

Kedatangan migran di kepulauan Atlantik meningkat sejak akhir 2019 setelah peningkatan rondaan di sepanjang pantai selatan Eropah secara dramatik mengurangkan penyeberangan ke benua melalui Laut Tengah.

Menurut kementerian dalam negeri, seramai 23, 023 pendatang mendarat di Canary pada tahun lalu yang mana angka itu lapan kali lebih tinggi daripada pada 2019.

“Pada tahun ini, laut bergelora dan jarak perjalanan yang jauh… menjadikan laluan itu sangat berbahaya,” kata agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), UNHCR dan Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi dalam satu kenyataan bersama.

“Bot mungkin hanyut beberapa hari, kehabisan air dan makanan,” tambahnya sambil mengatakan bahawa agensi PBB, “sedih dengan tragedi terbaharu di Kepulauan Canary”.

Lautan merupakan laluan singkat yang melintasi pulau Atlantik dari pantai Maghribi adalah sekitar 100 kilometer, tetapi ia merupakan laluan berbahaya kerana arus yang kuat.

Kebiasaannya, kapal yang digunakan oleh migran juga sesak dan berada dalam keadaan usang.

Menurut organisasi Caminando Fronteras yang memantau aliran migran, seramai 1,851 meninggal dunia di laluan itu pada 2020. – AFP