EU bantah manipulasi vaksin China, Rusia

VAKSIN RUSIA… Pengikut Pro-Kremlin menuduh EMA dan EU secara amnya politik berat sebelah terhadap vaksin buatan Rusia.

BRUSSELS: Beijing dan Moscow meningkatkan kempen ‘Sekatan Maklumat Penaja’ yang memperlekehkan vaksin yang dikembangkan oleh Barat terhadap Covid-19 sambil mempromosikan vaksin sendiri, kata Kesatuan Eropah (EU) pada Rabu lalu.

Diplomasi Vaksin mengikuti logik ‘permainan sifar-jumlah’ yang bertujuan untuk merosakkan kepercayaan terhadap vaksin buatan Barat, institusi EU dan strategi vaksinasi Barat / Eropah,” jelas laporan dari perkhidmatan asing EU, Perkhidmatan Tindakan Luaran Eropah (EEAS).

Sejak Disember lalu, media Rusia, pihak berkuasa dan syarikat negeri bersatu menolak vaksin Sputnik V sambil menggunakan ‘pesanan antagonis’ untuk menuduh EU melakukan sabotaj suntikan Rusia, kata laporan itu.

“Media Pro-Kremlin termasuk akaun Twitter Sputnik V rasmi berusaha untuk melemahkan kepercayaan orang ramai terhadap Agensi Ubat-ubatan Eropah (EMA) dan menimbulkan keraguan terhadap prosedur dan politik tidak berpihak.

Laporan itu mengatakan bahawa media yang disokong negara berusaha untuk menyesatkan kekeliruan atas permohonan untuk mendapatkan persetujuan pemasaran vaksin Sputnik V Rusia dalam usaha untuk menghidupkan naratif bahawa badan itu sengaja menunda pemberian ‘lampu hijau’.

“Pengikut Pro-Kremlin juga menuduh EMA dan EU secara amnya politik berat sebelah terhadap vaksin buatan Rusia,” katanya.

Sementara itu, Beijing mempromosikan vaksinnya sebagai lebih sesuai untuk negara membangun termasuk yang ada di Balkan Barat, sambil menyebarkan naratif yang menyesatkan tentang keselamatan vaksin Barat dan bahkan mengenai asal-usul Koronavirus, kata laporan EU.

Sputnik V, pembuat vaksin yang dibiayai oleh dana kekayaan berdaulat Rusia membalas tuduhan EU di Twitter dengan mengatakan ia adalah sasaran serangan maklumat harian yang tidak disukai kebanyakannya daripada beberapa media EU.

Rusia mengatakan bahawa ia bertindak untuk kepentingan melindungi nyawa di seluruh dunia dan menghindari monopoli vaksin yang mungkin diperjuangkan oleh beberapa pengeluar vaksin dan menegaskan bahawa ia dalam dialog positif dengan EMA.

Ia menambahkan, “Sekiranya EEAS percaya bahawa maklumat tertentu tidak tepat, kami akan menghargai surat rasmi yang menggariskan kenyataan khusus yang nampaknya tidak benar secara fakta”. -AFP