26 terbunuh dalam kemalangan kapal

OPERASIā€¦ Pasukan penyelamat melakukan operasi menyelamat selepas bot laju bertembung dengan kapal pengangkut pasir di Dhaka, Bangladesh.

DHAKA: Sekurang-kurangnya 26 orang terbunuh ketika sebuah bot laju yang penuh dengan penumpang bertembung dengan kapal yang mengangkut pasir semalam dalam bencana maritim terbaharu yang melanda Bangladesh.

Polis mengatakan bot laju yang membawa kira-kira 36 penumpang dari Bandar Mawa merempuh kapal lain di sungai Padma ketika ia menghampiri stesen sungai utama di bandar luar bandar Shibchar.

“Sejauh ini, kami berjaya mendapatkan 26 mayat termasuk seorang wanita. Kami juga menyelamatkan lima orang yang cedera termasuk tiga kanak-kanak,” kata pegawai polis Amir Hossain kepada AFP.

Hossain mengatakan haluan kapal penumpang hancur ketika bot laju menghentam sisi kapal pengangkutan, tenggelam di sungai dalam beberapa minit.

“Polis, pasukan bomba dan pasukan penyelamat tentera berada di tempat melakukan kerja mencari dan menyelamat,” katanya.

Saksi Abdur Rahman mengatakan terdapat bunyi kuat ketika kapal bertembung dan kapal kemudian terbalik.

“Ketika kami bergegas ke tempat kejadian, kami dapati bot laju itu terbelah dua. Ratusan penduduk kampung segera melakukan kerja menyelamat sebelum mereka disertai oleh polis dan bomba,” katanya.

Bangladesh sedang membina jambatan jalan dan kereta api terbesar berhampiran tempat kemalangan dan polis mengatakan pegawai segera di tempat kejadian.

Kerja pembinaan juga melambatkan pengangkutan feri di sungai mendorong ramai penduduk melakukan perjalanan dengan bot laju yang kurang selamat dan memerlukan sekitar 15 minit berbanding feri yang memerlukan dua jam walaupun lebih selamat.

Pentadbir Daerah Shibchar mengatakan sehingga kini, lima orang dipercayai hilang dan pemandu bot laju akan disiasat kerana melanggar kapal pengangkut yang berlabuh pada waktu itu.

“Siasatan sedang dilakukan berhubung kemalangan itu,” katanya.

Kemalangan maritim biasa terjadi di Bangladesh, sebuah negara delta yang dilintasi oleh ratusan sungai.

Pakar menyalahkan penyelenggaraan yang buruk, standard keselamatan yang lemah dalam kalangan kapal dan kesesakan sehingga menyebabkan kemalangan kerap berlaku.

Pada masa sama, kapal yang mengangkut pasir sukar dilihat dalam keadaan berombak, terutama ketika cahaya kurang.

Pada awal April lalu, lebih daripada 30 terkorban ketika feri yang penuh sesak dengan sekitar 50 penumpang bergegas pulang dari pusat bandar Narayanganj berikutan sekatan pergerakan akibat Covid-19 yang bertembung dengan kapal kargo yang lebih besar.

Pada Jun tahun lalu, feri karam di Dhaka setelah dilanggar dari belakang oleh feri lain sehingga mengorbankan sekurang-kurangnya 32 orang.

Pada Februari 2015, seramai 78 orang maut ketika kapal yang terlalu padat bertembung dengan kapal kargo. -AFP