Pakistan perketat laluan di sempadan

SEKATAN… Pakistan menutup jalan darat dengan Iran dan Afghanistan bagi mengekang penularan Covid-19.

ISLAMABAD: Pakistan menutup jalan darat dengan Iran dan Afghanistan untuk pelancong dan mengurangkan penerbangan antarabangsa ketika pemerintah memberi amaran akan kritikal beberapa minggu ke depan dalam pertempuran melawan Covid-19.

Sekatan sempadan diumumkan pada Ahad lalu ketika negara itu bersiap untuk memperingati sambutan Hari Raya Aidilfitri yang biasanya menyaksikan pergerakan penduduk antara bandar dan kampung serta pekerja migran dan warga Pakistan yang pulang untuk perayaan itu.

Pegawai Pakistan dengan cemas menyaksikan krisis Covid-19 berlaku di negara jiran India.

Lembaga Penerbangan Awam mengatakan pada Sabtu lalu bahawa bermula Rabu ini, 80 peratus penerbangan akan ditangguhkan selama dua minggu terutama dari Timur Tengah hingga pertengahan Mei ketika cuti lebaran tamat.

“Laluan pejalan kaki di persimpangan dengan Iran dan Afghanistan juga akan ditutup,” kata pasukan petugas Covid-19 negara itu sambil menambah bahawa perdagangan akan dikecualikan.

Penerbangan dan rentas darat dengan negara jiran India yang berdepan wabak dahsyat dengan ratusan ribu kes baharu sehari juga ditutup sebelum wabak itu kerana ketegangan politik.

Pakistan yang miskin berjuang untuk menahan gelombang jangkitan ketiga dengan lebih dari 800,000 kes dan 18,000 kematian direkodkan.

Hanya sebahagian kecil daripada 220 juta penduduknya yang telah divaksinasi.

Menteri Perancang, Asad Umar yang memimpin tindak balas pemerintah terhadap wabak itu, mengatakan dua minggu ke depan adalah ‘kritikal’ ketika pihak berkuasa kesihatan bergegas untuk meningkatkan kapasiti rawatan intensif.

Tahun lalu, Pakistan menyaksikan lonjakan kes berikutan sambutan Bulan Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri.

Masjid tetap dibuka sepanjang bulan Ramadan dengan garis panduan jarak fzikal semasa perhimpunan para jemaah setiap malam.

Perhimpunan peribadi, kedai dan restoran menghadapi sekatan ketat dengan tentera digerakkan untuk membantu menegakkan peraturan.

Pemerintah juga telah mengumumkan larangan perjalanan antara provinsi selama lebih daripada seminggu dan penutupan di hotel dan tempat pelancongan. -AFP