Bantahan di Old Trafford

PARA Penyokong memprotes pemilik Manchester United di dalam Stadium Old Trafford, semalam menjelang perlawanan Liga Perdana Inggeris menentang Liverpool. Manchester United merupakan salah sebuah daripada enam pasukan Liga Perdana yang mendaftar untuk menyertai Liga Super Eropah. Bagaimanapun, 48 jam kemudian Liga Super runtuh ketika United dan kelab-kelab Inggeris yang lain menarik diri. •Foto AFP

PERTEMBUNGAN Liga Perdana Inggeris, Manchester United menentang Liverpool ditangguhkan kelmarin setelah peminat menyerbu masuk ke dalam padang di Old Trafford sebagai sebahagian daripada tunjuk perasaan terhadap pemilik United, keluarga Glazer.

Ratusan peminat berjaya masuk ke atas padang sambil melaungkan “kami mahu Glazers keluar.”

Sebilangan besar penyokong turut berkumpul di luar stadium dan berlaku pertempuran dengan polis ketika mereka bergerak untuk menyurai penunjuk perasaan.

“Setelah perbincangan antara polis, Liga Perdana, Majlis Trafford dan kelab, perlawanan kami menentang Liverpool ditangguhkan kerana pertimbangan keselamatan di sekitar tunjuk perasaan hari ini,” kata United dalam satu kenyataan.

“Peminat kami sangat meminati Manchester United dan kami sepenuhnya mengakui hak untuk bebas bersuara dan tunjuk perasaan secara aman.

“Namun, kami menyesali gangguan terhadap pasukan dan tindakan yang membahayakan peminat, kakitangan dan polis. Kami mengucapkan terima kasih kepada polis atas sokongan mereka dan akan membantu dalam siasatan selanjutnya.

“Keselamatan semua penyokong di Old Trafford tetap penting,” kata Liga Perdana dalam satu kenyataan.

“Kami memahami dan menghormati kekuatan perasaan tetapi mengutuk semua tindakan keganasan, kerosakan jenayah dan pelanggaran terutamanya memandangkan pelanggaran yang berkaitan dengan Covid-19.

“Peminat mempunyai banyak saluran untuk membuat pandangan mereka diketahui, tetapi tindakan minoriti yang dilihat hari ini tidak mempunyai alasan,” ujar kenyataan itu lagi.

Manchester City berupaya dinobatkan sebagai juara Liga Perdana Ahad lalu sekiranya United tewas dalam perlawanan menentang Liverpool .

Bagaimanapun, belum ada tarikh yang disusun semula untuk perlawanan yang akan dilangsungkan nanti. – AFP