Ibu tunggal cekal teruskan kehidupan

IBU tunggal Noor Shakilah Abdullah (kanan) bersama Noorhayati Yusof (tengah) dan Shamsiah Othman (kiri) melakukan aktiviti memasak kuih bersama-sama selepas sesi temu bual bersama wartawan Bernama baru-baru ini. • Foto BERNAMA

“APABILA jadi ibu tunggal usah menoleh ke belakang lagi, jangan dikenang kisah silam.

“Kisah lampau itu jadikan pengalaman dan pengajaran, tanamkan niat murni dan rancang hala tuju kehidupan dengan baik… percayalah tuhan sentiasa ada bersama kita,” demikian luahan ibu tunggal Samsiah Othman, 46, sambil disokong oleh rakan-rakannya Noorhayati Yusof, 48, dan Noor Shakilah Abdullah, 53, yang juga senasib dengan beliau.

Memegang status ibu tunggal bukanlah sesuatu yang mudah di samping memikul tanggungjawab besar sebagai ibu dan ayah untuk membesarkan anak-anak.

Namun, biar apa pun rintangan yang dilalui, kasih sayang dan pengorbanan seorang ibu sememangnya tiada tolok bandingnya.

TIGA KERJA DALAM SATU MASA

Bergelar ibu tunggal sejak 2014, Samsiah seorang bekas anggota tentera berkata cabaran terbesar baginya adalah kekangan kewangan di samping membesarkan seorang anak lelaki Orang Kurang Upaya (OKU) yang menghadapi masalah autisme.

Wanita itu yang berkhidmat selama 21 tahun dengan jawatan terakhir sebagai ketua kerani berpangkat staf sarjan di Kementerian Pertahanan berkata, sepanjang bergelar ibu tunggal pelbagai pekerjaan sampingan dilakukan bagi menampung kehidupan serta permata hatinya, Amir Hamzah Ibrahim, 15.

Antaranya termasuklah sebagai pelayan restoran, pengawal keselamatan dan menyanyi di majlis kahwin.

“Macam-macam kerja saya buat untuk menampung kehidupan. Saya terpaksa buat kerja sambilan sebab banyak hutang dan komitmen, sukar jika hanya mengharap pada satu pekerjaan sahaja. Perbelanjaan bulanan hanya beli beras dan telur sahaja… hendak beli sayur bimbang tak cukup duit, sebab kena fikir untuk kegunaan lain yang lebih utama seperti perbelanjaan minyak motor dan kereta,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di Bukit Antarabangsa di sini, baru-baru ini.

Di samping mempunyai penyakit kencing manis dan saraf serta mendapatkan rawatan di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Samsiah pada masa sama turut menyara bapanya yang uzur dan menghidap penyakit kencing manis, darah tinggi, buah pinggang dan sakit jantung.

Berpendapat masyarakat tidak seharusnya memandang serong terhadap status ibu tunggal, beliau berkata nasib setiap insan berbeza termasuk wanita yang terpaksa berdepan keretakan rumah tangga atau kematian suami sekali gus hilang tempat bergantung.

IBU TUNGGAL PERLU KUAT

Bagi koreografer, Noorhayati atau lebih mesra dengan panggilan ‘Why’, hidup sebagai ibu tunggal memang ada perit jerihnya kerana semua urusan terpaksa dilakukan seorang diri.

Noorhayati yang lebih 12 tahun hidup sebagai ibu tunggal berkata golongan itu harus segera bangkit selepas diuji dengan kegagalan atau kehilangan serta penting untuk mereka mempunyai kerjaya sendiri.

Selain bekerja sebagai koreografer, beliau juga merupakan artis budaya yang mengajar ramai artis tempatan menari serta turut mengendalikan syarikat pengurusan acara dan mempunyai kedai kostum.

Baginya, fokus utama adalah kerja dan tidak memikirkan hal remeh lain termasuk persepsi negatif masyarakat yang sesetengahnya kurang senang dengan status ibu tunggal.

Turut berkongsi kisah, Noor Shakilah berkata kehidupan selepas pemergian suami tercinta memerlukan kekuatan dari sudut mental dan fizikal.

AKTIF BERPERSATUAN

Sementara itu, Penasihat Persatuan Kebajikan Ibu Tunggal Syuhada, Aminah Hussin berkata ibu tunggal harus bijak mencari platform untuk mengetengahkan kebolehan dan bakat yang ada dalam diri mereka.

Ini termasuklah menceburkan diri dengan persatuan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dapat melatih ibu tunggal agar bangkit, kembali yakin selain merebut pelbagai peluang untuk mengubah dan memajukan diri mereka.

Aminah pada masa sama berkata golongan ibu tunggal di luar bandar khususnya perlu ‘keluar dari kepompong’ dan memajukan diri melalui saluran sepatutnya.

“Nasihat saya kepada ibu tunggal di luar sana, aktiflah dalam persatuan, banyak peluang pekerjaan menanti apabila kita aktif. Ramai ibu tunggal di luar sana yang telah terbukti berjaya apabila mereka terus positifkan diri dan berubah kepada kehidupan lebih baik,” katanya sambil menambah Persatuan Kebajikan Ibu Tunggal Syuhada yang terletak di Taman Maluri, Cheras telah melahirkan ramai ibu tunggal berjaya dalam pelbagai bidang termasuk pelancongan dan perniagaan. – Bernama