Rampasan kuasa cetus ketakutan, tekanan

TULAR… Gambar biarawati Ann Rose Nu Tawng melutut di tepi jalan dan menjadi tular meminta polis untuk tidak menembak kanak-kanak pada Mac lalu ketika pemberontakan melanda seluruh Myanmar.

YANGON: 100 hari setelah tentera merampas kekuasaan di Myanmar, biarawati yang meminta penunjuk perasaan berlutut di jalanan mengatakan rampasan kuasa menimbulkan ketakutan dan tekanan di seluruh negara.

Gambar biarawati Ann Rose Nu Tawng berlutut di tepi jalan yang berdebu dan menjadi tular meminta polis untuk tidak menembak kanak-kanak pada Mac lalu ketika pemberontakan melanda seluruh Myanmar.

Semalam, biarawati berusia 45 tahun bekerja di sebuah klinik di Kachin yang terletak paling utara di Myanmar, merawat pesakit yang cedera oleh pasukan keselamatan, sakit akibat tekanan dan juga mereka yang cuba membunuh diri.

“Dengan pandemik Covid-19 dan tindakan kejam tentera, lebih ramai rakyat yang merasa tertekan dan ingin membunuh diri.

“Orang hidup dalam ketakutan dan mereka merasa putus asa,” ujarnya kepada AFP.

Pada hari ini (Selasa), selepas 100 hari sejak para jeneral membuat kuasa kilat mereka pada awal pagi 1 Februari, menggulingkan dan menahan pemimpin awam, Aung San Suu Kyi.

Tempoh tersebut menyaksikan Myanmar terjerumus dalam kekacauan ketika tentera berjuang untuk mengawal penentangan yang meluas terhadap pemerintahannya.

Kira-kira 780 orang awam telah terbunuh, menurut sebuah kumpulan pemantau tempatan, ketika pasukan keselamatan berusaha untuk menekan protes hampir setiap hari dengan tindakan keras dan serangan langsung.

Sambil dipuji kerana keberaniannya beberapa bulan yang lalu, biarawati Ann Rose Nu Tawng mengatakan bahawa dia berfikir bukannya pemuda yang masih berjuang.

“Mereka mengorbankan nyawa mereka untuk masa depan mereka,” katanya.

Malam demi malam, tentera dan polis menyerbu rumah untuk menangkap suspek aktivis sama ada penunjuk perasaan dan mereka yang mengambil bahagian dalam gerakan ketidakpatuhan sivil yang melumpuhkan kemampuan negara untuk berfungsi.

Walaupun terdapat bahaya, gerakan ini terus berlanjutan didorong oleh generasi muda sejak demokrasi menjelma dan negara ini mulai dibuka sedekad yang lalu.

“Kami ingin berdiri di sisi kanan sejarah,” kata seorang penunjuk perasaan di bekas ibu kota Myanmar, Yangon. -AFP