14 terbunuh dalam kemalangan kereta kabel

OPERASI… Pasukan bomba Itali, Vigili del Fuoco menunjukkan gambar pasukan penyelamat melakukan operasi menyelamat selepas selepas kemalangan kereta kabel di Stresa, Itali. • Foto AFP

ROM: Seramai 14 terbunuh termasuk lima rakyat Israel ketika sebuah kereta kabel menghentam sisi gunung di utara Itali, kata perkhidmatan kecemasan pada Ahad lalu.

Menurut Perkhidmatan Penyelamat Alpine, pasangan Israel yang tinggal di Itali maut bersama dengan seorang anak, sementara seorang lagi anak mereka yang berusia lima tahun berjuang dengan trauma otak dan patah kaki.

“Seorang kanak-kanak Itali berusia sembilan tahun juga termasuk yang terbunuh,” katanya sambil menambah bahawa jumlah korban jiwa boleh meningkat lebih jauh daalam kemalangan di Stresa, sebuah bandar peranginan di tepi Tasik Maggiore di wilayah Piedmont, Itali.

Presiden Sergio Mattarella dan Perdana Menteri Mario Draghi mengungkapkan kesedihan yang mendalammereka, mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa ketika para pemimpin wilayah dan Kesatuan Eropah (EU) menyatakan kesedihan dan kejutan mereka.

Perjalanan kereta kabel selama 20 minit yang popular dalam kalangan pelancong menghubungkan Stresa dengan puncak gunung Mottarone sepanjang 1.500 meter dan menawarkan pemandangan Alpen yang menakjubkan.

Kementerian infrastruktur mengatakan dalam satu kenyataan bahawa kemalangan itu berlaku sekitar 12.30 malam dengan 15 orang di atas kapal dan kapasiti maksimum 35, berada sekitar 100 meter dari puncak.

Kementerian mengatakan kemalangan itu disebabkan oleh kabel yang pecah berhampiran bahagian atas laluan.

Walikota Stresa, Marcella Severino mengatakan kereta kabel mula bergerak ke belakang (dan) mungkin melanggar tiang.

Menteri Infrastruktur Enrico Giovannini mengumumkan penyelidikan mengenai apa yang disebutnya “kejadian dramatik yang kita ikuti dengan penuh perhatian”.

“Saya datang ke Stresa dengan sekumpulan rakan. Rancangan kami adalah untuk mendaki Gunung Mottarone kerana pemandangannya indah dari sana,” kata Luisa Tesserin, seorang pelajar berusia 27 tahun dari Genoa.

“Kami menaiki kereta kabel sejam sebelum tragedi. Ketika kami menaiki, kereta kabel tidak memberikan isyarat aneh, semuanya baik-baik saja. Ketika mereka memberitahu kami berita, kami terkejut,” kata Tesserin kepada AFP. – AFP