Lapan pekerja maut ditembak

SAN JOSE: Seorang pekerja transit awam menembak mati lapan orang di halaman kereta api California pada Rabu lalu sebelum mengacukan senapang pada dirinya sendiri ketika polis tiba, kata para pegawai, dalam penembakan besar-besaran terbaru di Amerika Syarikat (AS).

Beberapa mangsa juga cedera dalam serangan di pekarangan penyelenggaraan kereta api di San Jose, tepat di selatan San Francisco sekali lagi menyoroti perbahasan kawalan senjata api di negara itu.

“Apa yang salah dengan kita dan bila kita akan menangani hal ini?” kata Gabenor California, Gavin Newsom pada sidang media sambil memuji tindak balas pantas pihak penguatkuasa.

Pegawai penguatkuasa undang-undang bergegas menyiasat beberapa panggilan 911 pada waktu pagi berhubung kes tembakan dan memasuki kompleks itu semasa penembakan aktif,” kata Russell Davis, wakil Sherif Daerah Santa Clara County.

Anggota polis tidak bertukar tembakan dengan penembak yang mati akibat luka tembakan diri sendiri.

“Saya dengan pasti bahawa ketika suspek mengetahui bahawa penguatkuasaan undang-undang ada di sana, dia ‘mengambil’ nyawanya sendiri.

“Wakil kami ada di sana pada waktu itu,” kata Sherif Daerah Santa Clara, Laurie Smith.

Jelas Davis, pasukan bom dikerahkan setelah anjing mengesan beberapa jenis bahan letupan di tempat kejadian.

Presiden AS Joe Biden menyebut kejadian itu sebagai tragedi ngeri dan memerintahkan bendera dikibarkan separuh dengan mengatakan dalam satu kenyataan, “Sekurang-kurangnya ada lapan keluarga yang kehilangan ahli mereka.

“Sekali lagi, saya mendesak Kongres untuk mengambil tindakan segera dan memperhatikan seruan rakyat Amerika termasuk sebilangan besar pemilik senjata untuk membantu menamatkan wabak keganasan senjata api ini di Amerika.

“Setiap kehidupan yang diambil oleh peluru menusuk jiwa bangsa kita. Kita boleh dan kita mesti, melakukan lebih banyak lagi,” ujar Biden.

Suspek yang dikenal pasti sebagai Samuel Cassidy merupakan seorang pekerja Lembaga Pengangkutan Lembah (VTA) yang menyediakan perkhidmatan kereta api dan bas untuk San Jose, pusat teknologi Lembah Silicon yang berjumlah hampir satu juta orang.

Mangsa termasuk pekerja VTA ditemui ditembak di dua bangunan berbeza di lokasi.

Ketua Penguasa, Glenn Hendricks menyebut penembakan itu sebagai tragedi mengerikan.

Puluhan kereta polis dan jentera bomba di jalan berhampiran pekarangan kereta api disatukan di tempat kejadian oleh pegawai Biro Siasatan Persekutuan (FBI), Ejen khas Craig Fair memberi amaran bahawa tempat kejadian jenayah yang cukup besar akan memerlukan banyak masa untuk diproses.

Di sekitarnya, keluarga pekerja yang cemas menunggu di sebuah bangunan daerah untuk mengetahui keselamatan keluarga mereka.

“Ini adalah saat yang sangat ‘gelap’ bagi bandar kami dan untuk komuniti kami,” kata Walikota San Jose, Sam Liccardo.

Tambahnya, sebilangan besar mereka yang terbunuh atau cedera adalah pekerja penting yang membantu kami mengatasi wabak mengerikan ini dengan memastikan pengangkutan awam tetap beroperasi.

Polis San Jose juga sedang menyiasat kebakaran rumah yang dipercayai ada kaitan dengan penembakan tersebut.

Menurut beberapa laporan media AS, kebakaran bermula di rumah suspek sejurus sebelum serangan.

Bekas isteri penembak, Cecilia Nelms mengatakan kepada Bay Area News Group bahawa Cassidy sering bercakap marah dengan rakan sekerja dan majikannya dan kadang-kadang melepaskan kemarahannya kepadanya.

Seorang bekas kekasih suspek juga menuduhnya merogol dan mencabulnya, selalunya semasa perubahan emosi yang ganas, menurut catatan mahkamah yang dipetik oleh San Francisco Chronicle.

Pegawai tempatan mengatakan bahawa penembakan itu yang pada awalnya dilaporkan sebelum 7.00 pagi waktu tempatan berlaku pada perjumpaan pekerja, dengan sekurang-kurangnya 80 kakitangan di lokasi pada masa itu.

Pada bulan lalu, Biden menggelar keganasan senjata api AS sebagai wabak  dan memalukan antarabangsa.

Menurut Arkib Keganasan Senjata, terdapat lebih daripada 43,000 kematian akibat senjata api di Amerika Syarikat tahun lalu termasuk bunuh diri. –AFP