Bantu rakyat terkesan PKP

Dato Sim Kiang Chiok

KUCHING: PEMERKASA Plus diharap dapat membantu seluruh rakyat Malaysia yang terkesan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pengerusi SHEDA Cawangan Kuching, Dato Sim Kiang Chiok berkata, bantuan ekonomi yang diumumkan oleh Kerajaan Persekutuan akan melengkapkan Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS 6.0) seperti yang diumumkan oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg pada 27 Mei lalu yang akan membantu B40, gaji harian, peniaga kecil dan penjaja termasuk teksi dan pemandu yang terjejas oleh penguncian dengan penerusan utiliti dan kadar penilaian diskaun.

“PEMERKASA Plus diharapkan akan mengisi gambaran besar bantuan seluruh negara melalui Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dengan meningkatkan pembayaran tunai untuk B40, M40 termasuk bujang dengan tambahan masing-masing RM500, RM300 dan RM100, katanya.

MORATORIUM PINJAMAN BANK

Beliau juga amat mengalu-alukan moratorium pinjaman bank selama tiga bulan secara automatik untuk B40, Mikro dan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang mana kebanyakan perniagaan dan industri, PKS memerlukan bantuan ini dengan segera dan kebanyakan mereka akan berterima kasih.

“Namun, saya memohon tempoh moratorium yang panjang untuk membawa kelegaan yang lebih lama dalam persekitaran perniagaan yang berbahaya dan perlahan ini yang mana ketidakpastian lonjakan jangkitan virus tidak dapat diramalkan dengan varian baharu virus yang lebih berjangkit dan berbahaya. 

“Ini juga harus merangkumi M40 dan sesiapa sahaja yang memerlukannya dengan syarat yang sedikit untuk memberikan moratorium pembayaran pinjaman bank automatik ini,” ujarnya.

SUBSIDI UPAH

Subsidi upah di bawah PEMERKASA Plus telah dilanjutkan selama satu bulan lagi akan memberi sedikit kelegaan kepada perniagaan Sarawak.

“Hal ini kerana kita telah kehilangan subsidi selama tiga bulan di bawah program awal.

“Harapan saya ialah Kerajaan Persekutuan akan membantu perniagaan Sarawak yang terjejas dengan subsidi gaji tiga bulan awal. Sebilangan besar perniagaan dengan subsidi gaji akan dapat mengekalkan pekerja mereka dengan sedikit pemberhentian pekerja dan membantu mengurangkan pengangguran di Sarawak,” jelasnya.

KEMPEN PEMILIKAN PERUMAHAN (HOC) DAN PENGECUALIAN CUKAI JUALAN

Kata Sim lagi, Kempen Pemilikan Perumahan (HOC) dan Pengecualian Cukai Jualan untuk kereta dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021 adalah langkah baik untuk membantu perniagaan dan ekonomi kita. 

PENANGGUHAN DENDA

“Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin juga mengumumkan bahawa Lembaga Hasil Dalam Negeri akan mempertimbangkan untuk pengenaan denda dan menangguhkan pembayaran denda hingga tahun 2022 serta memberikan penjadualan ulang pembayaran cukai tertunggak untuk pembayar cukai dan perniagaan yang terjejas adalah langkah yang sangat dialu-alukan oleh semua perniagaan di mana aliran tunai terjejas dalam persekitaran perniagaan yang perlahan ini,” ujarnya.

PEMBERIAN VAKSIN

Tambah Sim, dalam pengumuman Tan Sri Muhyiddin, beliau juga telah berkomitmen untuk mempercepatkan pemberian vaksin dengan mendapatkan lebih banyak pusat vaksinasi untuk menjangkakan kedatangan vaksin yang lebih tinggi mulai bulan ini.

” Ini amat baik kerana lebih banyak daripada kita akan dilindungi dari musuh yang tidak kelihatan ini dan kita dapat kembali ke cara hidup lama kita ketika kita diberi vaksin sehingga kita mendapat kekebalan kawanan,” jelasnya.

Tambahnya, PKP ini akan menjadi yang terakhir sekiranya rakyat akur dengan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan.

“Keseimbangan hidup dan penghidupan sangat penting agar kita semua keluar dari wabak ini hidup dan sihat. Kita memerlukan Pelan Vaksinasi yang jelas untuk melengkapkan Pelan Keluar Ekonomi agar negara kita dapat bergerak dengan jelas di jalan pemulihan dan pertumbuhan yang dapat membawa kita maju setelah wabak itu.

“Penyelesaian terbaik untuk mengalahkan musuh yang tidak dapat dilihat ini adalah melalui vaksinasi dan kita mesti diberi vaksin sehingga kita mempunyai kekebalan sehingga kita dapat menuntut kembali cara hidup kita yang lama,” tambahnya lagi.