10 pekerja pembersih periuk api terbunuh

CEDERA…Beberapa pekerja HALO Trust yang cedera dirawat di hospital yang terletak di utara Wilayah Baghlan,Afghanistan.

KUNDUZ: Lelaki bersenjata bertopeng membunuh 10 pekerja organisasi pembersihan periuk api HALO Trust di utara Afghanistan, kata Kementerian Dalam Negeri sambil menyalahkan Taliban atas serangan terbaharu untuk menggegarkan negara yang dilanda keganasan semalam.

“Taliban memasuki sebuah kompleks agensi pembersihan periuk api… dan mula menembak semua orang,” kata jurucakap Kementerian Dalam Negeri, Tareq Arian kepada wartawan.

HALO Trust yang berpusat di United Kingdom (UK) memberitahu, “kumpulan bersenjata yang tidak diketahui membunuh 10 kakitangan dan mencederakan 16 yang lain”.

Jurucakap Taliban, Zabihullah Mujahid menafikan mereka terlibat dalam serangan itu.

“Kami mengecam serangan terhadap pihak yang tidak berdaya dan menganggapnya sebagai kekejaman.

“Kami mempunyai hubungan normal dengan Badan Bukan Kerajaan (NGO), Mujahidin kami tidak akan pernah melakukan tindakan kejam seperti itu,” katanya di Twitter.

Serangan itu berlaku sekitar 10 malam pada Selasa lalu ketika puluhan pekerja berehat di pekarangan HALO setelah seharian bekerja di kawasan berdekatan, sekitar 260 kilometer utara ibu kota, Kabul.

“Kira-kira 110 lelaki dari komuniti setempat di utara Afghanistan berada di kem,” kata HALO.

Jurucakap Gabenor Wilayah Baghlan, Jawed Basharat memberitahu penyerang memakai topeng ketika insiden malang itu

Wilayah Baghlan telah mengalami pertempuran sengit dalam beberapa bulan terakhir, dengan pertempuran hampir setiap hari antara Taliban dan pasukan kerajaan di beberapa daerah.

Keganasan melonjak di seluruh negara sejak 1 Mei ketika tentera Amerika Syarikat (AS) memulakan penarikan pasukan terakhirnya di tengah jalan buntu dalam rundingan damai antara pemerintah Afghanistan dan Taliban.

Di beberapa daerah, pertempuran berlangsung dalam beberapa bulan terakhir, para pemberontak telah memasang bom dan periuk api di tepi jalan untuk menyasarkan pasukan kerajaan, tetapi bahan letupan itu sering membunuh dan mencederakan orang awam.

Afghanistan sudah menjadi salah satu negara yang memiliki periuk api paling banyak di dunia, warisan konflik selama puluhan tahun.

HALO Trust ditubuhkan pada 1988 khusus untuk mengatasi senjata yang ditinggalkan berikutan hampir 10 tahun penjajahan Soviet.

Laman web organisasi mengatakan bahawa ia mempunyai tenaga kerja Aghan lebih daripada 2,600 dan membuang periuk api hampir 80 peratus di negara itu.

Pada Rabu lalu, Taliban mendakwa menembak jatuh helikopter tentera Afghanistan di Wilayah Wardak berdekatan Kabul, tetapi Kementerian Pertahanan mengatakan pesawat itu terhempas kerana masalah teknikal.

Kata kementerian itu, tiga anak kapal terbunuh dalam kejadian itu. -AFP