RWMF diadakan secara maya

SAKSIKAN RWMF2021 dalam talian di laman web rasmi Festival Muzik Hutan Hujan Sedunia di rwmf.net

Buat pertama kalinya dalam sejarahnya, Festival Muzik Hutan Sedunia (RWMF) 2021 akan diadakan secara maya (virtual) dan percuma dari 18 hingga 20 Jun ini.

Lembaga Pelancongan Sarawak (STB), dalam satu kenyataan berkata, setelah selama setahun tidak dapat menyaksikan festival muzik dan kebudayaan yang besar di Sarawak, nampaknya masih ada sinar baru untuk terus berhibur dengan persembahan RWMF tahun ini.

Katanya, acara secara maya itu akan dapat disaksikan selama satu jam setengah setiap hari bermula dari jam 6.00 petang sehingga jam 7.30 petang di platform RWMF mulai 18 hingga 20 Jun ini.

“Antara artis yang bakal menghangatkan pentas RWMF maya tahun ini termasuklah Alena Murang, Kemada, Sang Rawi, At Adau, Tuku Kame, Suk Binie ‘, Nading Rhapsody dan Mathew Ngau.

“Pada acara maya tersebut, para penonton akan dihiburkan dengan persembahan artis, imbas semula perjalanan RWMF sepanjang tahun sebelum ini dan ucapan daripada individu yang bertanggungjawab menjayakan RWMF,” katanya.

Sementara itu, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah sebelum ini menyatakan bahawa dengan Covid-19 menghalang perjalanan dunia, penting bagi kita untuk mengingati Rainforest World Music Festival ikonik semasa pandemik.

“RWMF 2021 cuba mencipta pengalaman maya bagi mereka yang kehilangan keceriaan dan kegembiraan RWMF tahunan ini dan meningkatkan harapan mereka untuk RWMF 2022.

“Di samping itu, saya percaya bahawa tema RWMF 2021 – Entranced, Liberated, Immersed, iaitu menangkap semangat RWMF secara keseluruhan, dan berharap dapat diadakan secara besar-besaran yang dijadualkan pada 17-19 Jun,” katanya.

Kenyataan itu berkata, tahun ini pengalaman maya yang menggabungkan retrospektif persembahan RWMF yang lalu dan sesi prarakaman segar dengan bakat tempatan akan tersedia di laman web rasmi RWMF rwmf.net.

Selain itu, melalui Grabfood dan Shopee, rakan kiriman rasmi dan e-dagang RWMF, penonton boleh memesan dan menjamu selera pada masa lapang mereka sendiri atau memesan barangan edisi eksklusif dan terhad seperti baju-t atau topeng muka kain untuk menandakan pengalaman maya pertama kali RWMF.

Daftar untuk memenuhi syarat memenangi hadiah yang akan diadakan semasa siaran langsung dalam talian, di samping penonton boleh memenangi tiket percuma ke RWMF 2022, potongan harga untuk memilih hotel, barang dagangan RWMF dan banyak lagi.

Untuk memenuhi syarat mendapatkan beg pakaian, peserta perlu menyukai halaman rasmi RWMF dan siarkan foto atau video mereka di RWMFsor sebelumnya yang menyaksikan pengalaman maya, sertakan # rwmf2021virtual atau tag halaman Facebook rasmi RWMF dan kongsikan siaran di halaman Facebook mereka sendiri.

Penonton yang menonton pengalaman maya RWMF sepanjang tiga hari perlu menjawab soalan yang berkaitan dengan RWMF 2021 untuk memenangi Hadiah Utama tiket RWMF 2022, barang dagangan RWMF 2021, dan penginapan hotel antara lain.

Pendaftaran dibuka mulai semalam dan pengalaman maya selama tiga hari adalah percuma.

Untuk maklumat lebih lanjut berhubung RWMF2021, log masuk ke laman web rasminya di rwmf.net .