Penunjuk perasaan cedera takut ditangkap

GAMBAR bertarikh 17 Mac lalu menunjukkan penunjuk perasaan membawa rakan mereka yang cedera ketika protes menentang pasukan keselamatan di Yangon, Myanmar. • Foto AFP

YANGON: Penunjuk perasaan yang ditembak semasa tunjuk perasaan menentang rejim tentera Myanmar menghindari rawatan untuk luka mereka, takut ditangkap sekiranya mereka mengunjungi hospital yang dikendalikan junta dan mencari doktor yang bersimpati untuk melakukan operasi secara rahsia.

Pasukan keselamatan menembak protes orang awam dengan senapang penembak tepat, senapang mesin dan tembakan mortir dalam beberapa bulan sejak rampasan kuasa Februari lalu yang menggulingkan pemimpin awam, Aung San Suu Kyi.

Menurut kumpulan hak asasi, lebih daripada 800 orang terbunuh dan ribuan yang lain cedera dalam tindakan keras menentang penentangan rejim tentera.

Maung Win Myo (bukan nama sebenar) meneruskan kehidupan sebagai pemandu beca, mengangkut orang di sekitar ibu kota komersial Yangon yang sibuk sebelum rampasan kuasa itu.

Tetapi pemuda berusia 24 tahun itu tidak bekerja sejak Mac lalu, ketika dia ditembak di kaki ketika berada di barisan depan demonstrasi anti-junta.

“Saya bahkan tidak dapat tidur dengan nyenyak di malam hari,” katanya ketika berbaring di atas tilam di lantai sebuah apartmen satu bilik yang dikongsi dengan isteri dan dua anaknya.

Jelasnya, harganya sekitar AS$ 950 untuk membayar operasi kedua di sebuah hospital swasta untuk meletakkan besi di tulang patahnya, tetapi dia harus terus menderita buat masa ini.

“Saya tidak mempunyai wang kerana saya tidak dapat bekerja,” katanya sambil menambah bahawa dia bergantung kepada sumbangan daripada jiran untuk memberi makan untuk keluarganya.

Satu lawatan mahal ke klinik swasta telah menyebabkan ‘poket’ Maung Win Myo ‘kering’.

“Kami tidak berani pergi ke hospital tentera. Sebab itu, kami pergi ke hospital swasta, walaupun kami tidak mempunyai wang,” kata isterinya.

Ramai yang cedera parah takut mendapatkan rawatan percuma di hospital tentera, kerana bimbang penglibatan mereka dalam tunjuk perasaan anti-kudeta.

“Tidak semua orang bersedia pergi,” kata Marjan Besuijen, Ketua Misi Medecins Sans Frontieres (MSF) di Myanmar.

“Mereka takut ditangkap.”

Dalam laporan bulan lalu, MSF juga mengatakan rakan-rakannya di Myanmar telah menyaksikan serbuan junta ke atas organisasi yang memberikan pertolongan cemas kepada penunjuk perasaan yang cedera dan melihat bekalan mereka dimusnahkan. -AFP