Jom! sertai PETRONAS FutureTech 2.0

KUALA LUMPUR: Petroliam Nasional Bhd (PETRONAS) mengajak syarikat permulaan Malaysia untuk menyertai dalam edisi kedua program pemecut teknologinya, PETRONAS FutureTech 2.0.

Dalam satu kenyataan semalam, PETRONAS berkata, ia bertujuan untuk mendorong inovasi tempatan dan meningkatkan permulaan teknologi tempatan agar setanding dengan standard antarabangsa.

Menurutnya, untuk program tahun ini, PETRONAS meneruskan kerjasama dengan firma modal teroka 500 permulaan global dan telah bekerjasama dengan syarikat berkaitan Kerajaan (GLC) seperti Telekom Malaysia Berhad (TM) dan Sime Darby Plantation Berhad (SDP).

Kerjasama ini, yang pertama seumpamanya di Malaysia, bertujuan untuk membuka sinergi dari kepakaran lintas industri dan memaksimumkan impak nilai program ini kepada syarikat permulaan tempatan.

Kerjasama strategik akan membolehkan GLC mengungkap teknologi yang berpotensi mengubah permainan, mempercepat idea baharu yang dapat membantu mengubah industri tempatan dan pada masa yang sama, membolehkan pasukan yang berpartisipasi memiliki akses pasaran yang lebih besar untuk pertumbuhan.

Ketua PETRONAS Ventures Arni Laily Anwarrudin berkata, tema fokus untuk FutureTech 2.0 adalah Industri 4.0, Bahan Kimia Khusus dan Bahan Maju, Masa Depan Tenaga, Transformasi Digital dan Inovasi Runcit.

“Setelah kejayaan program FutureTech pertama pada tahun 2019, kami meramalkan prospek yang lebih besar ke arah pembangunan negara, dan berkolaborasi dengan syarikat besar adalah cara yang tepat untuk memelihara ekosistem untuk pemula di Malaysia.

“Ini juga memberi kesan sosioekonomi positif kepada masyarakat melalui pendidikan dan pelaburan kemahiran serta memupuk inovasi berasaskan teknologi yang menyokong Matlamat Pembangunan Lestari PBB,” katanya menerusi satu kenyataan semalam.

Tambahnya, FutureTech 2.0 menyokong aspirasi negara untuk memacu syarikat permulaan dan pembangun ekosistem modal teroka di Malaysia dengan bekerjasama rapat dengan program National Technology Innovation Sandbox (NTIS) iaitu inisiatif oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Katanya, NTIS bertujuan untuk mempercepat penciptaan dan penerimaan inovasi tempatan melalui kerangka tersusun dalam lingkungan terkawal dan menuju pengkomersialan.

Sementara itu, Tengku Muneer Tengku Muzani, Ketua Pegawai Strategi TM mengulas mengenai kolaborasi tersebut mengatakan keterujaan kerana dapat bekerjasama dengan PETRONAS dan SDP.

“Kami sangat gembira dan gembira dapat bekerjasama dengan PETRONAS dan SDP untuk membantu memelihara ekosistem permulaan di Malaysia.

“Sejajar dengan dorongan kami ke arah Digital Malaysia, kami berharap dapat menjelajah bersama dengan rakan korporat FutureTech 2.0 dan pemula dalam mempercepat inovasi digital dengan memanfaatkan kekuatan masing-masing,” katanya.

Dalam menyatakan sentimen yang serupa terhadap penglibatan Syarikat dalam program ini, Ketua Pegawai Strategi & Inovasi SDP, Dr. Shariman Alwani mengatakan bahawa SDP berharap dapat mengenal pasti syarikat permulaan yang inovatif dengan kemampuan teknologi dan penyelesaian yang mengubah permainan untuk membantu Syarikat mengatasi pelbagai cabarannya.

“Ketika berinovasi, langit adalah batasnya dan selalu ada lebih banyak yang dapat dicapai. Kita mungkin memiliki banyak pengalaman dan pengetahuan asas dalam industri kelapa sawit, tetapi idea inovatif baru dapat datang dari siapa saja.

“Itulah sebabnya Sime Darby Plantation teruja untuk menjadi sebahagian daripada FutureTech 2.0. Untuk dapat memberikan suara kepada syarikat permulaan inovatif tempatan kami dan membantu membuka potensi mereka dengan bekerjasama dengan rakan sepadan seperti PETRONAS dan TM, benar-benar merupakan peluang berharga,” tambahnya.

FutureTech 2.0 berusaha untuk membangun kejayaan kumpulan sulungnya dua tahun lalu, pemecut pertama seumpamanya di Malaysia. PETRONAS Ventures membiayai dua syarikat permulaan dari kohort pertama – robotik dan automasi untuk permulaan teknologi pertanian Braintree Technologies Sdn. Bhd dan permulaan tenaga lestari SOLS Energy Sdn. Bhd.

Permulaan yang disenarai pendek di FutureTech 2.0 akan menjalani program maya 12 minggu intensif mulai September, yang merangkumi kelas master, bengkel dan bimbingan dari 500 Permulaan mentor serta C-suite dan pakar dari PETRONAS, TM dan SDP.

Pemula ini akan berpeluang untuk mempercepat penyelesaian perniagaan mereka melalui bukti konsep (POC) dan mendapatkan akses ke wawasan dan sumber dari GLC.

Aplikasi untuk FutureTech 2.0 kini dibuka sehingga 27 Julai 2021. Permulaan yang berminat boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai program ini dan memohon melalui https://ecosystems.500.co/petronas-future-tech

Oleh JEAKQLEYN YACHO