Mesin lombong kripto bernilai RM225,000 dirampas

DISITA…Pelbagai peralatan dirampas untuk tindakan lanjut.

MIRI: Operasi mengesan kegiatan mencuri bekalan  elektrik membawa kepada penemuan pusat perlombongan mata wang digital atau kripto di sebuah pondok kayu terbiar di sebuah ladang kelapa sawit di Jalan Padang Kerbau di sini, pada 25 Jun lalu.

Sarawak Energy Berhad (SEB) dalam satu kenyataan media berkata, operasi yang dijalankan dengan kerjasama Ibu Pejabat Polis Dearah Miri turut merampas 44 mesin perlombongan mata wang kripto bernilai RM225,000.

“Didapati bahawa bekalan elektrik disambungkan terus ke pondok kayu tanpa meter semasa pemeriksaan rutin oleh pasukan teknikal terlatih Sarawak Energy yang dilengkapi dengan peralatan dan sistem yang diperlukan untuk mengesan sebarang kaedah kecurian elektrik.

“Bersama pasukan polis Daerah Miri, pasukan itu memeriksa lebih lanjut pondok tersebut dan menemui pelayan perlombongan kripto, modem dan pendawaian tidak standard yang disambungkan terus ke transformer berhampiran.

“Pondok kayu juga merupakan struktur yang tidak stabil dalam bahaya runtuh pada bila-bila masa semasa angin kencang dan ditambah dengan pendawaian yang tidak selamat, menimbulkan risiko letupan elektrik,” kata kenyataan itu.

SEB berkata, semua barang yang ditemui dileraikan dan disita sebagai bukti dan laporan polis dibuat berhubung kejadian itu.

“Polis juga mencari pemilik tanah untuk membantu siasatan,” jelas kenyataan itu.

Menurut SEB, pihaknya akan terus mengesan kegiatan perlombongan mata wang digital yang disyaki mencuri elektrik.

“Berdasarkan kes baru-baru ini, aktiviti kecurian elektrik berkait rapat dengan aktiviti perlombongan mata wang kripto dan modus operandi semasa adalah dengan menggunakan rumah atau pondok yang ditinggalkan untuk mengelakkan pengesanan.

“Pelanggan SEB sentiasa diingatkan untuk tidak pernah berkompromi dengan keselamatan elektrik kerana mencuri elektrik berbahaya.

“Selain itu, penyambungan kabel dan sambungan tidak standard menimbulkan risiko serius kepada orang ramai kerana mereka yang berada di sekitar aktiviti pencurian elektrik boleh menjadi mangsa kebakaran dan letusan elektrik,” katanya.

Jelas SEB,mereka yang terlibat menggunakan bekalan elektrik terus dari talian tinggi dan menggunakan bekalan secara percuma sehingga menjejaskan keselamatan orang lain.

“Pendawaian yang dirosakkan juga boleh menyebabkan letusan elektrik daripada orang ramai yang tidak curiga tanpa mengetahui adanya kabel elektrik di sekitarnya,” katanya.

“Penggunaan elektrik yang tidak didaftarkan adalah kesalahan jenayah di bawah Seksyen 33 (5) Ordinan Elektrik, dan dikenakan hukuman hingga RM100,000 dan / atau lima tahun penjara jika didapati bersalah,” ujarnya.

Kata kenyataan itu lagi, sebarang penyambungan sambungan secara tidak langsung ke talian boleh menyebabkan ketidakstabilan bekalan dan gangguan yang tidak perlu kepada pelanggan di sekitarnya.

“Sambungan pendawaian yang tidak selamat menimbulkan risiko keselamatan yang serius kerana kemungkinan ancaman kebakaran elektrik.

“Pelanggan juga diingatkan untuk tidak mempercayai penyedia perkhidmatan yang mengaku dapat menurunkan bil elektrik atau membiarkan pemilik premis menikmati elektrik tanpa had melalui gangguan meter kerana pasukan pemeriksaan meter dilatih untuk mengesan meter yang terganggu, termasuk penutup meter elektrik palsu, sebagai usaha berterusan SEB untuk membendung kecurian elektrik,” katanya.

SEB menghargai sokongan daripada orang ramai dan menggalakkan mereka melapor aktiviti perlombongan mata wang kripto di rumah terbengkalai atau pondok ke pusat khidmat pelanggan SEB di talian 1300-88-3111 atau e-mel di customercare@ sarawakenergy.com.

Semua maklumat yang diterima akan dirahsiakan.

Oleh Liong Chai Ling