Junta bebas ribuan penunjuk perasaan

AHLI keluarga tahanan menunggu di luar penjara selepas ribuan penunjuk perasaan anti-kudeta dibebaskan pada sebelah pagi dan petang di Yangon, Myanmar pada Rabu lalu. • Foto AFP

YANGON: Pihak Berkuasa Myanmar membebaskan lebih daripada 2,000 penunjuk perasaan anti-kudeta dari penjara di seluruh negara pada Rabu lalu, termasuk wartawan tempatan yang dipenjarakan setelah melaporkan secara kritikal mengenai tindakan keras berdarah junta.

Myanmar digegarkan oleh tunjuk perasaan besar-besaran dan tindak balas tentera yang brutal sejak kudeta (rampasan kuasa) Februari yang menggulingkan Aung San Suu Kyi dan pemerintahnya.

Menurut sebuah kumpulan pemantau tempatan, lebih daripada 880 orang awam terbunuh dalam tindakan keras oleh Majlis Pentadbiran Negeri dan hampir 6,500 ditangkap.

Selepas pihak berkuasa mengumumkan pembebasan, sekumpulan sekitar 200 orang berkumpul di luar Penjara Insein di Yangon dengan harapan orang yang disayangi dapat dibebaskan.

Seorang lelaki yang menunggu di luar penjara untuk anak perempuannya, seorang penunjuk perasaan, mengatakan bahawa dia, “sangat bangga dengannya”.

“Saya akan mendorongnya untuk berjuang sehingga mereka menang,” katanya.

Menjelang petang, seramai 2,296 penunjuk perasaan dibebaskan dari penjara di seluruh negara, kata pasukan maklumat junta dalam satu kenyataan.

Ketika bas keluar dari Insein untuk membawa tahanan ke balai polis tempatan yang mana mereka akan dibebaskan, mereka yang menaiki kapal itu memberi salam tiga jari (simbol protes yang popular) melalui tingkap.

Media tempatan menerbitkan gambar yang dinyatakan menunjukkan trak yang keluar dari bandar utara Myitkyina, juga membawa tahanan.

Jurugambar Kay Zon Nway dari Myanmar Now adalah di antara mereka yang dibebaskan dari Penjara Insein, kata media itu dalam satu kenyataan.

Nway mengatakan bahawa dia telah mengalami “banyak hal” di penjara terkenal, tetapi menambahkan bahawa dia akan menjelaskan kemudian.

Wartawan Amerika Syarikat, Danny Fenster ditahan di penjara yang sama setelah diberkas pada 24 Mei lalu.

“Tidak ada orang asing di antara mereka yang dibebaskan dari Penjara Insein pada Rabu lalu,” ujar seorang pegawai penjara dengan syarat namanya dirahsiakan.

Ye Myo Khant, seorang wartawan foto berusia 20 tahun untuk Myanmar Press Agency, dibebaskan pada Rabu lalu setelah penahanan selama 120 hari.

“Saya melaporkan ketika mereka menangkap saya secara tidak adil,” katanya.

“Walaupun pembebasan itu akan disambut baik oleh individu dan keluarga yang disatukan, ia tidak akan melakukan apa-apa untuk menangkis penentangan popular terhadap pemerintahan ketenteraan.

“Mereka semestinya tidak pernah ditahan. Kita juga harus ingat bahawa beberapa orang ini telah menghadapi interogasi dan penyiksaan yang kejam yang akan menyebabkan kerosakan yang berpanjangan, terlihat dan tidak terlihat,” kata Richard Horsey, Penasihat Kanan Myanmar untuk Kumpulan Krisis Antarabangsa.

Pada Februari, junta membebaskan sekitar 23,000 tahanan dengan beberapa kumpulan hak asasi pada waktu itu takut tindakan itu adalah untuk membebaskan ruang bagi penentang tentera dan juga menimbulkan kekacauan dalam masyarakat.

Pemimpin yang digulingkan Suu Kyi, yang berada dalam tahanan rumah sejak kudeta itu, meminta rakyat Myanmar untuk tetap bersatu dalam menghadapi pemerintahan ketenteraan, jelas para peguamnya pada Selasa lalu ketika dia muncul kembali di sebuah mahkamah junta.

Pemenang Nobel, dan puteri pahlawan kemerdekaan Jeneral Aung San, tidak terlihat oleh dunia luar yang melarang beberapa penampilan di mahkamah.

Suu Kyi, 76, dituduh dengan beberapa tuduhan yang membolehkannya dipenjara lebih dari satu dekad jika disabitkan atas semua tuduhan. -AFP