Phuket buka semula sektor pelancongan

PENUMPANG dari pesawat Etihad Airways dari Abu Dhabi tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Phuket di Thailand, semalam.• Foto AFP

PHUKET: Pelancong antarabangsa pertama untuk skim bebas kuarantina akan tiba di Phuket, ketika Thailand berusaha untuk menghidupkan semula industri pelancongan terjejas walaupun mengalami wabak virus terburuk.

Pelancongan merangkumi hampir seperlima ekonomi. Tetapi, sekatan yang berpunca daripada pandemik menyaksikan Thailand mencatat prestasi terburuk sejak krisis kewangan Asia 1997.

Kerajaan ini menaruh harapan tinggi untuk kebangkitan yang sangat diperlukan pada apa yang disebut ‘Kotak Pasir Phuket’, model yang akan memungkinkan pelancong yang divaksinasi untuk berkunjung tanpa perlu kuarantin.

Semalam, 249 penumpang dengan empat penerbangan dari Israel, Abu Dhabi, Qatar dan Singapura dijangka mendarat di pulau itu.

Ketibaan datang ketika Thailand mengalami gelombang Covid-19 terburuknya sejak penemuan kelompok baharu pada April lalu dan kemunculan varian Alpha dan Delta yang membimbangkan. Di seluruh negara, jumlah kes semasa ialah 259,301.

Tetapi Phuket masih belum terluka ketika pihak berkuasa Thailand melancarkan kempen vaksinasi secara besar-besaran dengan 70 peratus penduduk divaksinasi dengan sekurang-kurangnya satu dos.

Pusat arahan yang mengesan pergerakan pengunjung asing melalui aplikasi mudah alih, yang wajib dipasang oleh pelancong semasa ketibaan, juga akan memantau kemungkinan wabak.

Walaupun mendapat sambutan buruk, pengusaha pelancongan ‘suam-suam kuku’ yang menyaksikan hampir 90 peratus hotel ditutup.

“Saya rasa sekatan itu membuat orang tidak melakukan perjalanan,” kata Kongsak Khoopongsakorn, Presiden Thai Hotels Association Southern Chapter, yang juga menjalankan pusat peranginan di pulau itu.

Selain diberi vaksin sepenuhnya, pelancong mesti tinggal di Phuket selama dua minggu jika mereka ingin melakukan perjalanan ke seluruh Thailand dan mengambil tiga ujian Covid-19 dalam tempoh ini sekali gus memerlukan perbelanjaan besar untuk sebuah keluarga.

Tambah Kongsak, pihak berkuasa menurunkan ramalan kemasukan pelancong yakni dari 129,000 pengunjung pada suku ketiga menjadi 100,000 sahaja. -AFP