Kenderaan diberi lanjutan had usia setahun

TINJAUAN… Deretan teksi yang menunggu pelanggan ketika tinjauan fotoBernama di sekitar ibu kota semalam. Seramai 100,000 atau 80 peratus pemandu pengangkutan awam termasuk perkhidmatan e-hailing di Lembah Klang dijangka akan selesai menerima suntikan vaksin pada hujung bulan Ogos 2021. • Foto BERNAMA

PUTRAJAYA: Kementerian Pengangkutan (MOT) akan memberikan perlanjutan satu tahun secara automatik bagi kenderaan perkhidmatan awam yang telah dan akan mencapai had usia dibenarkan sebagaimana ditetapkan dalam syarat pelesenan.

Menterinya Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berkata, perlanjutan itu diberi kepada kenderaan perkhidmatan awam yang telah atau akan mencapai had usia dibenarkan antara 1 Januari hingga 31 Disember tahun ini, selain telah menjalani dan lulus pemeriksaan kenderaan dengan Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) untuk layak serta selamat beroperasi.

Wee berkata, langkah itu bagi membantu sektor pengangkutan awam khususnya pemilik teksi, bas sekolah dan bas persiaran mengharungi waktu sukar ketika ini disebabkan pandemik Covid-19.

“Keputusan untuk memberi tempoh perlanjutan ini dibuat kerana memahami ramai pemandu dan operator kenderaan perkhidmatan awam berdepan dengan kesukaran untuk menggantikan kenderaan mereka ketika tempoh mencabar ini,” katanya, dalam satu kenyataan semalam.

Beliau berkata, semua kelas kenderaan perkhidmatan awam di bawah bidang kuasa Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) dan Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan bagi Sabah dan Sarawak layak mendapat perlanjutan berkenaan.

Wee berkata, keputusan berhubung tempoh perlanjutan untuk bas persiaran dan pelancongan turut diselaraskan dengan aspek pelesenan pengendali pelancongan, selain pelesenan bas pelancongan serta persiaran di Sabah, Sarawak dan Labuan yang berada di bawah bidang kuasa Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC).

Beliau berkata, keputusan perlanjutan secara automatik dibuat susulan rundingan dan pertemuan antara kementerian dan wakil-wakil industri serta persatuan.

Mereka termasuk Persekutuan Persatuan-Persatuan Bas Sekolah Malaysia, Persatuan Pengusaha Bas Pan Malaysia (PMBOA),  Persatuan Pengusaha Bas Persiaran Semenanjung Malaysia (PPBPSM), Gabungan Teksi Semenanjung Malaysia (GTSM), Koperasi Melayu Teksi Pulau Pinang, Persatuan Teksi India Wilayah Persekutuan dan Persatuan Kereta Sewa Hulu Selangor, katanya. — Bernama