Myanmar terdesak cari ‘oksigen’

ORANG ramai berbaris panjang untuk mengisi semula tangki oksigen di luar kilang yang terletak Yangon, Myanmar. • Foto AFP

YANGON: Penduduk di seberang kota terbesar Myanmar menentang perintah berkurung tentera dalam mencari oksigen yang terdesak untuk membuat orang tersayang mereka bernafas ketika gelombang Covid-19 baharu melanda negara yang dilanda rampasan kuasa itu.

Lonjakan kes adalah tamparan terbaharu bagi Myanmar, yang sudah menderita rampasan kuasa pada Februari lalu dan tindakan keras berdarah yang membunuh lebih 900 orang dan merosakkan ekonomi negara itu.

Pada Rabu lalu, ratusan beratur di Yangon dengan harapan dapat mengisi semula silinder oksigen untuk dibawa pulang kepada ahli keluarga positif Covid-19.

Malah, ada yang membawa kerusi dan bersiap menunggu lama.

“Kakak saya menderita Covid-19 selama tiga hari,

“Pada hari pertama, dia pening dengan tekanan darah rendah… dan bertambah teruk semalam kerana tidak dapat bernafas dengan baik.”

“Tetapi, ketika saya sedang beratur untuk mengisi oksigen pagi ini, anak saudara saya memanggil saya untuk pulang ke rumah kerana kakak saya telah meninggal dunia,” kata Than Zaw Win ketika dia meninggalkan salah satu barisan panjang di bandar yang memiliki penduduk sekitar tujuh juta orang.

Pihak berkuasa melaporkan Myanmar mencatatkan lebih daripada 7,000 kes baharu pada Rabu lalu berbanding kurang daripada 50 kes sehari pada awal Mei lalu.

Berjuta-juta penduduk di Yangon dan kota kedua Mandalay diperintahkan untuk tinggal di rumah, tetapi jumlah korban terus meningkat dan pasukan sukarelawan masuk untuk mengeluarkan mayat mangsa dari kawasan kejiranan mereka.

Ye Kyaw Moe, seorang pelaut, mengatakan dia keluar pada 3.00 pagi iaitu setengah jam sebelum perintah berkurung dilonggarkan oleh tentera untuk mendapatkan berbaris untuk mengisi semula tangki oksigen.

Tetapi, ketika Moe tiba di pusat pengisian semula di Yangon sudah ada 14 yang lain di hadapannya.

“Saya tidak tidur sepanjang malam, Saya juga harus berhati-hati untuk menghindari tentera kerana kita masih di bawah undang-undang tentera,” ujarnya.

Majlis Pentadbiran Negeri seperti yang disebut oleh junta mengatakan bahawa tidak perlu bimbang berhubung dengan pengisian semula tangki oksigen.

“Sebenarnya kita memiliki oksigen yang mencukupi,” kata tajuk utama di New Light of Myanmar pada Selasa lalu, sebuah akhbar yang disokong oleh junta.

“Rakyat tidak perlu terlalu khuatir dan tidak boleh menyebarkan khabar angin itu,” kata pemimpin junta, Min Aung Hlaing.

Tetapi, Than Zaw Win tidak bersetuju mengenai kenyataan yang dikeluarkan oleh Hlaing itu.

“Dia (Hlaing) tidak mempunyai penyakit lain…Tidak mungkin kakak saya meninggal dunia sekiranya kita mempunyai oksigen yang cukup,” katanya. -AFP