Pembukaan sekolah 1 September terlalu awal

JONATHAN Chai Voon Tok

TINDAKAN yang diambil oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) wajar dipuji dan disifatkan sebagai masuk akal untuk melanjutkan tempoh Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sehingga 31 Ogos ini.

Pengerusi Persekutuan Lembaga Sekolah Rendah Bantuan Cina Bahagian Kuching, Samarahan dan Serian, Jonathan Chai Voon Tok berkata, walaupun begitu keputusan untuk pembukaan sekolah pada 1 September tersebut dikira terlalu awal.

“Bagi saya, ianya masih terlalu awal untuk KPM membuat keputusan dengan mengumumkan bahawa sekolah akan dibuka semula untuk kelas fizikal secara berperingkat mulai 1 September memandangkan kes positif yang dicatatkan setiap hari di seluruh negara secara konsisten melebihi 10,000 sejak beberapa hari terakhir.

“Selain itu, peningkatan kes positif dijangka berterusan sebelum lekuk Covid-19 diratakan,” katanya, demikian ketika diminta mengulas berkenaan dengan pengumuman yang dibuat oleh KPM pada Sabtu mengenai pelanjutan PdPR hingga 31 Ogos ini.

Mengulas lanjut, Jonathan berkata, berdasarkan tinjauan yang dilakukan oleh Persatuan Lembaga Pengurusan Sekolah Rendah Cina Bantuan Kuching, Samarahan dan Serian baru-baru ini, seramai 1,782 daripada 1,916 guru, kakitangan pentadbiran, pembersih, pengawal keselamatan dan pekerja am 57 kami sekolah anggota atau lebih dari 90 peratus telah divaksin pada 7 Julai.

“Ia adalah jauh lebih tinggi daripada purata nasional yang melebihi 60 peratus yang dicatatkan oleh KPM.

“Ini adalah angka yang sangat menggalakkan dan ia pasti akan membantu untuk menjadikan sekolah tempat yang lebih selamat apabila kelas fizikal disambung semula,” jelasnya.

Dalam pada itu, walaupun sudah divaksin para guru dan semua staf sokongan perlu mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan.

“Sebaik-baiknya, kita berharap bahawa kelas fizikal hanya akan disambung semula apabila semua pelajar vaksin.

“Tetapi melihat kemajuan rancangan imunisasi dan penyediaan vaksin pada masa ini, program vaksinasi untuk pelajar tidak akan dapat dilaksanakan pada 1 September,” tambahnya lagi.

Oleh JEAKQLEYN YACHO