Berjaya kumpul RM224,128 bantu anti-pandemik

MESYUARAT SECARA MAYA… Dato Richard Wee (kiri pertama di atas) menghadiri perjumpaan mesyuarat melalui aplikasi Zoom pada Sabtu.

KUCHING: Kempen ‘Dana Sokongan Anti-Pandemik Sarawak’ yang dilancarkan oleh Persatuan Cina Bahagian Kuching, Samarahan dan Serian telah berjaya mengumpulkan 2,863 penderma dengan sumbangan berjumlah RM224,128.

Sejak kempen itu dilancarkan pada 1 Julai lalu, sebanyak 53 persatuan, syarikat dan organisasi telah mengemukakan senarai penderma mereka serta sumbangan yang dikumpulkan kepada persekutuan dan jawatankuasa kempen pengumpulan dana.

Pada sesi perjumpaan Zoom mingguan ketiga pada Sabtu, Presiden Persatuan Kuching, Samarahan dan Persatuan Cina Bahagian Serian, Dato Richard Wee mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada jawatankuasa kempen dana tersebut atas usaha dan dedikasi mereka dalam menjalankan kempen penggalangan dana selama setengah bulan yang lalu.

Pada masa sama, Dato Wee juga mengucapkan terima kasih kepada persatuan, organisasi dan individu yang telah menyumbang kepada dana tersebut dan respons positif dan sokongan yang diberikan kepada persekutuan.

“Pengenalan kepada kempen dana berkenaan oleh persekutuan adalah untuk menunjukkan sokongannya terhadap usaha kerajaan dalam memerangi pandemik Covid-19 ini.

“Jika dapat diperluas ke gerakan massa dengan tindak balas berjuta-juta orang, ia bukan sahaja mempunyai makna yang luas dan besar, tetapi juga berfungsi sebagai contoh perpaduan nasional,” katanya menerusi satu kenyataan media semalam.

Tambahnya, persekutuan itu sendiri terdiri daripada 122 anggota persatuan dan beliau percaya bahawa sasaran yang telah ditetapkan dapat dicapai jika semua dapat bersama-sama menjanjikan sokongan penuh mereka terhadap kempen tersebut.

Selain daripada ahli persatuan persekutuan, jawatankuasa kempen mengumpul dana itu juga dilanjutkan kepada masyarakat Cina di Bau, Lundu dan Daerah Sematan serta sekolah rendah dan menengah Cina di bandar Kuching untuk mendapatkan lebih banyak dana untuk kempen tersebut.

Oleh JEAKQLEYN YACHO