Kemasukan ke ICU menurun

DR. Annuar ketika bersiaran langsung menerusi Facebook petang semalam.

SIBU: Kemasukan Unit Rawatan Rapi (ICU) kerana Covid-19 telah menurun sejak kes-kes itu bertambah baik di Sibu.

Penyelaras Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian Sibu (JPBBS) Dr. Annuar Rapaee berkata, kadar penghunian di pusat kuarantin pada masa ini juga hanya pada 27 peratus.

“Saya telah bercakap dengan Pengarah Hospital Sibu, Dr.Nanthakumar Thirunavukkarasu untuk menggunakan pusat kuarantin di hospital.

“Bukan kita ingin menutup semua pusat kuarantin, tapi kita ingin fokus pada pusat kuarantin di Hospital Sibu, jadi kita hanya akan menggunakan pusat kuarantin di hospital.

“Pusat kuarantin yang ada di luar, kita masih kekalkan dulu, tetapi kita hendak memperbaiki dan membersihkannya.

“Kita juga mahu petugas barisan hadapan diberi ruang berehat, mereka telah bekerja keras sejak sekian lama,” jelasnya ketika bersiaran langsung menerusi Facebook petang semalam.

Menteri Muda Perumahan dan Kesihatan Awam itu menjelaskan, Sibu semakin dekat dalam memastikan ia selamat tidak lama lagi, bagaimanapun mendapatkan sifar kes mungkin tidak mudah dan mungkin tidak akan berlaku.

“Dengan pemberian vaksin, ini dapat menurunkan kemungkinan masuk ke hospital, mengurangi keparahan kes dan mengurangi angka kematian.

“Program vaksinasi dos pertama semakin perlahan pada masa ini kerana ramai yang sudah menerimanya.

“Namun, program vaksinasi masih berjalan, kita akan segera menuju ke zon Sukun dengan bas vaksinasi,” ujarnya.

Menteri Muda Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi itu berkata, walaupun negara menyasarkan untuk mencapai 80 peratus penduduk untuk mendapatkan vaksin, yang terbaik adalah 100 peratus orang layak mendapat vaksin.

Oleh AKUN GIMAN