Polis temukan 494kg ganja bernilai RM1.2 juta

RAMPAS… Timbalan Ketua Polis Kelantan SAC Abdullah Mohammad Piah (tengah) bersama para pegawai menunjukkan sebahagian 494 KG dadah jenis ganja bernilai RM1.2 juta yang berjaya dirampas di Kampung Lambor, Wakaf Bharu pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Tumpat semalam.• Foto BERNAMA

TUMPAT: Polis merampas 494 kilogram (kg) ganja bernilai RM1.2 juta di dalam sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) di Kampung Lampor, Wakaf Bharu, di sini, pada 16 Julai.

Timbalan Ketua Polis Kelantan SAC Abdullah Muhammad Piah berkata, terdahulu anggotanya mengesan kenderaan itu dipandu dalam keadaan mencurigakan kira-kira 9.50 malam di Jalan Kampung Pasir Puteh, Chabang Empat, di sini, dan telah mengarahkan untuk berhenti namun pemandu bertindak melarikan diri.

“Anggota kami telah mengarahkan pemandu agar berhenti dengan menggunakan pembesar suara namun kenderaan itu terus memecut laju menyebabkan anggota terpaksa mengejarnya kira-kira 5km.

“Semasa mengejar, kenderaan suspek terbabas ke dalam tali air dan dia kemudian telah keluar dari kenderaan terbabit sebelum naik ke jalan dan menahan sebuah motosikal yang kebetulan lalu di lokasi serta terus membonceng,” katanya, pada sidang media di Ibu Pejabat Polis (IPD) Tumpat di sini, semalam.

Abdullah berkata, bagaimanapun penunggang motosikal berjaya diberkas manakala suspek melarikan diri menuju ke belukar berhampiran.

“Pemeriksaan dalam kenderaan itu menemukan 12 bungkusan plastik hitam yang mengandungi 494kg bungkusan kertas berisi ketulan mampat disyaki dadah jenis ganja. Setiap satu bungkusan kertas itu mengandungi 1kg ganja mampat dengan harga anggaran RM2,500,” katanya.

Abdullah berkata, polis percaya ganja yang dibawa masuk dari negara jiran melalui pangkalan haram itu untuk pasaran sekitar Lembah Klang dan jika terlepas, ia boleh digunakan untuk 988,000 penagih.

“Kami percaya suspek yang melarikan diri itu adalah ‘transporter’ dan usaha mengesannya sedang dilakukan, manakala penunggang motosikal yang diberkas sudah ditahan reman sejak semalam sehingga 23 Julai ini,” katanya.

“Kami juga sedang menyiasat sama ada penunggang motosikal yang berusia 25 tahun dan berasal dari Kampung Lambor itu ada kaitan atau tidak dengan kes dan setakat ini belum ada pengakuan.

“Hasil semakan yang dibuat, penunggang motosikal itu tiada rekod lampau dan ujian saringan juga negatif. Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952,” katanya.

— Bernama