Puluhan cedera dalam kebakaran hutan

KEBAKARAN hutan berhampiran sebuah pusat pelancongan Mediterrannean di selatan Turki telah menyebabkan puluhan penduduk cedera.

ANKARA: Puluhan orang dibawa ke hospital kerana menghirup asap dan beberapa orang mengalami kecederaan ketika kebakaran hutan melanda beberapa komuniti berhampiran sebuah pusat pelancongan Mediterranean di selatan Turki pada Rabu, lapor media.

Rakaman di media sosial dan televisyen (TV) Turki menunjukkan penyelamat membuang cecair pemadam api dari helikopter di bangunan dan ladang yang terbakar di dalam dan sekitar bandar pesisir Manavgat.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengatakan, “semua sokongan yang diperlukan akan diberikan kepada warga negara kita yang telah menderita akibat kebakaran itu,” sambil menambahkan siasatan telah dilancarkan mengenai punca kebakaran itu.

Pada masa sama, media Turki melaporkan 62 orang, terutama penduduk tempatan menghirup asap tebal dan tiga orang mengalami luka terbakar dimasukkan ke hospital.

Sementara itu, ratusan pekerja perhutanan dibantu oleh helikopter dan kapal terbang, berusaha mengawal kebakaran.

Pegawai tempatan mengatakan penduduk di empat daerah di bandar itu juga telah dipindahkan dan api sebahagiannya terkawal.

“Ini adalah pemandangan yang sangat buruk,” kata walikota Manavgat, Sukru Sozen kepada CNN Turk.

Tidak jelas berapa banyak orang yang terkesan, tetapi televisyen NTV mengatakan 20 bangunan yang menampung sekitar 500 orang terbakar di salah satu bahagian bandar.

Agensi berita negara Anadolu menolak laporan awal bahawa sebuah hospital tempatan telah dievakuasi sebagai langkah berjaga-jaga.

Kepulan asap hitam tebal dapat dilihat pada jarak kira-kira 75 kilometer di sebelah timur bandar peranginan Turki, Antalya.

Kawasan pesisir di sekitar Antalya adalah destinasi peranginan musim panas yang popular bagi pelancong Eropah terutama yang berasal dari Rusia dan bahagian Eropah timur.

Datuk Bandar Antalya, Muhittin Bocek mengatakan, kebakaran itu tidak menimbulkan risiko bagi pihak pusat peranginan.

“Syukurlah, kami tidak kehilangan nyawa. Api nampaknya meletus di empat lokasi sekali gus,” kata Bocek kepada televisyen NTV.

Menteri Pertanian Bekir Pakdemirli mengesahkan bahawa kebakaran telah berlaku di empat lokasi, tetapi mengatakan masih terlalu awal untuk mengatakan apa yang menyebabkan kebakaran itu.

Tambahnya, angin bertiup hingga 50 kilometer sejam menyebabkan kebakaran lebih cepat merebak.

“Tugas kita sekarang adalah untuk memadamkan kebakaran,” kata menteri itu. -AFP