18 atlet dilarang sertai Olimpik

PENGERUSI lembaga AIU, David Howman. • Foto AFP

SEPULUH atlet Nigeria adalah antara 18 peserta dari negara ‘berisiko tinggi’ yang telah dilarang menyertai Olimpik Tokyo 2020 setelah gagal memenuhi syarat ujian dadah di luar persaingan, kata badan anti-doping bebas World Athletics semalam.

Unit Integriti Atletik (AIU) berkata atlet yang bersangkutan gagal mematuhi peraturan yang diperkenalkan pada tahun 2019 yang menghendaki mereka dari negara-negara yang dianggap berisiko terkena doping – yang disebut sebagai negara “Kategori A” – menjalani tiga ujian tanpa pemberitahuan di luar pertandingan dalam tempoh 10 bulan menjelang acara besar.

AIU berkata dua atlet dari Kenya digantikan oleh persekutuan kebangsaan sebelum dihantar untuk menyertai kejohanan.

Negara lain dengan atlet dilarang daripada menyertai sukan termasuk Belarus (tiga atlet), Ethiopia (satu), Kenya (dua), Maghribi (satu) dan Ukraine (tiga).

Nigeria merupakan negara yang paling teruk dilanda, dengan 10 daripada 23 penyertaan untuk Tokyo diisytiharkan tidak layak.

Sumber yang biasa dengan kes itu berkata 10 atlet Nigeria itu tidak termasuk pelari pecut dan harapan pingat Blessing Okagbare.

Tidak jelas apakah atlet yang terjejas dengan keputusan AIU sudah tiba di Jepun.

Pengerusi lembaga AIU, David Howman berkata sementara negara-negara yang masuk dalam Kategori A telah melakukan “peningkatan yang signifikan” dengan usaha anti-doping, “masih ada jalan yang harus ditempuh dalam beberapa keadaan”.

“Peraturan kelayakan untuk atlet dari negara ‘Kategori A’ sangat jelas dan pematuhan sangat penting untuk mengukuhkan perubahan jangka panjang yang diperlukan dan memastikan persaingan yang adil untuk atlet yang bersih,” kata Howman. – AFP