MANRED terima peruntukan RM87 juta

DATUK Amar Uggah Embas (dua, kiri) memeriksa setongkol jagung kilang makanan dengan Datuk Robert Lawson Chuat (dua, kanan) dan Low Kok Leong (kanan).

SPAOH: Kementerian Pemodenan Pertanian, Tanah Adat Dan Pembangunan Wilayah (MANRED) baru-baru ini diperuntukkan sejumlah RM87 juta dari Kerajaan Negeri untuk membolehkannya meneruskan program pembangunan pertanian yang ada atau yang baru.

Menurut menterinya, Datuk Amar Douglas Uggah, jumlah itu merangkumi RM50 juta untuk Tabung Kemudahan Pertanian.

“Peruntukan baru akan membolehkan kita mengembangkan lebih banyak fertigasi buah, sayur, pembiakan, perikanan darat dan program serta aktiviti lain untuk masyarakat.

”Adalah menjadi objektif pemerintah agar penduduk luar bandar menjadi pengeluar makanan yang berkualiti dan kuantiti di sektor penting untuk membolehkan mereka menjana pendapatan yang stabil.

“Ia sejajar dengan agenda negeri untuk menjadi pengeksport makanan dan makanan bersih menjelang tahun 2030. Lebih banyak program sokongan seperti penubuhan terminal makanan dan Pusat Pengumpulan, Pemprosesan dan Pengumpulan (CPPC) dan kemudahan lain sedang dalam proses.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan kursus kepolisan masyarakat untuk 55 ketua rumah panjang di sini semalam.

Uggah berkata, lebih banyak program sokongan seperti penubuhan terminal makanan dan Pusat Pengumpulan, Pemprosesan dan Pengumpulan (CPPC) dan kemudahan lain sedang dalam proses.

“Pada masa yang sama, Jabatan Pertanian akan terus membimbing petani menggunakan teknologi moden,” katanya.

Beliau juga mengunjungi sebuah syarikat ladang benih, Stesen Debak Green World Genetics (GWG) di Simpang Debak berdekatan.

GWC adalah syarikat Penyelidikan dan Pembangunan yang berpusat di Kuala Lumpur yang pakar dalam pembiakan, pengeluaran dan pemasaran benih hibrid tropucal bukan GMO berkualiti tinggi.

Ia terlibat dengan penternak asing dari Amerika Syarikat, China, Thailand, India dan Mexico dalam penyelidikan dan pengembangan benih.

Selain itu, ia kini mengeksport benihnya ke wilayah Asia Pasifik, Afrika, Timur Tengah dan negara-negara Amerika Latin.

Menurut Uggah, antara lain, cawangan tersebut sekarang melakukan penelitian dan pengembangan terhadap 102 jenis padi yang ditanam di sebidang tanah seluas 1.5 hektar.

“Kita akan memperkenalkan dan mempromosikan kepada petani setempat varieti yang membawa pulangan dalam pada itu kita  akan meningkatkan pengeluaran benih.

“Purata pengeluaran utama adalah antara satu hingga dua tan setiap musim.

 “Syarikat ini mempunyai varieti yang mampu menghasilkan lapan tan per musim tetapi ini ditanam di bawah lingkungan terkawal,” katanya lagi.

Katanya lagi, syarikat itu juga melakukan penyelidikan dan pengembangan serupa pada betik dan jagung di lokasi seluas 27 hektar.

Oleh JEAKQLEYN YACHO